settings icon
share icon
Pitanje

Kako hrišćanin treba da odgovori prosjacima?

српски

Odgovor


Postoji mnogo mišljenja po pitanju toga kako da odgovorimo prosjacima. Neki ljudi rado daju novac, verujući da je na prosjaku da odluči kako da ga koristi, bilo da kupi hranu ili alkohol/droge. Drugi daju hranu/vodu umesto novca smatrajući da neki prosjaci neće upotrebi novac za svrhu koju je davalac namenio. Šta je ispravno? Sa biblijske tačke gledišta, treba da pomažemo siromašnima. Ali, da li se naša odgovornost završava sa davanjem ili treba da damo i pobrinemo se da se naši darovi ispravno koriste?

Umesto da daju novac za hranu/vodu, neki više vole da ponude prevoz do lokalnog skloništa i/ili da direktno obezbede finansijsku podršku skloništu. Podržavajući takve misije spasavanja, pomažemo siromašnima koji bi, u suprotnom, prosjačili na ulici. Ukoliko lokalna crkva ima banku hrane, pružanje podrške istoj, a potom i upućivanje prosjaka radi pomoći je možda i najbolji način da se pozabavimo potrebom i izbegnemo greh. Crkvene banke hrane, takođe, pružaju divnu priliku da se propoveda evanđelje beskućnicima i ljudima u potrebi.

Drugi načini da se pomogne uključuju davanje hrane ili poklon kartica lokalnim restoranima, deljenje energetskih štanglica ili drugih nekvarljivih proizvoda ljudima na uglovima ulica, ili, ako situacija dozvoli, kupovina nekog obroka za nju/njega u restoranu u koji ga odvedemo. Bog želi da pomognemo siromašnima i blagosilja nas kada to radimo. Prema rečima psalmiste Davida:„ Blago onome koji se za sirote brine! Njega će Gospod u zli dan izbaviti. Gospod će ga gledati i žiovt mu čuvati! Biće u svojoj zemlji i ti njega nećeš predati neprijateljima njegovim" (Psalam 41:1-2). Zaista treba pomoći siromašnima, uključujući i onima koji drže znak za pomoć na uglovima ulica. Svaki dan moramo da odgovorimo tim ljudima kako nas Gospod vodi, ne zaboravljajući, istovremeno, da ponudimo molitvu ljudima koji imaju različite potrebe.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako hrišćanin treba da odgovori prosjacima?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries