settings icon
share icon
Питање

Како хришћанин треба да одговори просјацима?

srpski
Одговор


Постоји много мишљења по питању тога како да одговоримо просјацима. Неки људи радо дају новац, верујући да је на просјаку да одлучи како да га користи, било да купи храну или алкохол/дроге. Други дају храну/воду уместо новца сматрајући да неки просјаци неће употреби новац за сврху коју је давалац наменио. Шта је исправно? Са библијске тачке гледишта, треба да помажемо сиромашнима. Али, да ли се наша одговорност завршава са давањем или треба да дамо и побринемо се да се наши дарови исправно користе?

Уместо да дају новац за храну/воду, неки више воле да понуде превоз до локалног склоништа и/или да директно обезбеде финансијску подршку склоништу. Подржавајући такве мисије спасавања, помажемо сиромашнима који би, у супротном, просјачили на улици. Уколико локална црква има банку хране, пружање подршке истој, а потом и упућивање просјака ради помоћи је можда и најбољи начин да се позабавимо потребом и избегнемо грех. Црквене банке хране, такође, пружају дивну прилику да се проповеда еванђеље бескућницима и људима у потреби.

Други начини да се помогне укључују давање хране или поклон картица локалним ресторанима, дељење енергетских штанглица или других некварљивих производа људима на угловима улица, или, ако ситуација дозволи, куповина неког оброка за њу/њега у ресторану у који га одведемо. Бог жели да помогнемо сиромашнима и благосиља нас када то радимо. Према речима псалмисте Давида:„ Благо ономе који се за сироте брине! Њега ће Господ у зли дан избавити. Господ ће га гледати и жиовт му чувати! Биће у својој земљи и ти њега нећеш предати непријатељима његовим" (Псалам 41:1-2). Заиста треба помоћи сиромашнима, укључујући и онима који држе знак за помоћ на угловима улица. Сваки дан морамо да одговоримо тим људима како нас Господ води, не заборављајући, истовремено, да понудимо молитву људима који имају различите потребе.

EnglishВрати се на Српску страну

Како хришћанин треба да одговори просјацима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries