settings icon
share icon
Pitanje

Ja sam hrišćanin koji je zavisnik od pušenja. Kako da prestanem?

српски

Odgovor


Mnogi hrišćani koji su dugo godina bili teški zavisnici, mogu da saosećaju sa nevoljama bilo koje osobe koja pokušava da ostavi pušenje i može da razume borbe onih koji imaju želju da prestanu. Prestati sa pušenjem uopšte nije lako, ali može da se sprovede. Mnogi pušači koji su pušili dve pakle dnevno su sada slobodni i mogu da posvedoče da je to moguće, kada prepustimo to Bogu i oslanjamo se na Njegovu silu i moć.

Postoje brojni razlozi zašto je ostavljanje pušenja dobra ideja za svakog, ali posebno za hrišćane. Ako hrišćanin nije siguran zašto treba da prestane sa pušenjem i nije siguran da li je to greh ili ne, naš članak „Kakav je hrišćanski pogled na pušenje? Da li je pušenje greh?" moglo bi da bude dobro mesto za početak. Razlozi koji su navedeni u članku treba da obezbede jaku motivaciju pušaču koji je još uvek nesiguran da li da prestane ili ne. Oni koji su odlučili da prestanu sa pušenjem treba da razumeju da, sa ljudskog stanovišta, prestanak pušenja jeste jedna od najtežih stvari. Istraživanje pokazuje da nikotin stvara zavisnost, po nekima, čak i veću od heroina.

Ali, ne treba da se obeshrabrimo zbog zavisnosti koju stvara nikotin. Pavle nam govori: „Sve mogu u onome koji me snaži" (Filipljanima 4:13). Mada je teško i može potrajati dok neko, potpuno, prestane da želi cigarete, kao hrišćani treba da gledamo na Boga od koga nam dolazi pomoć. Usresređujemo se na stvari koje su gore i molimo se Gospodu da će nam dati snagu da imamo pobedu u ovom iskušenju. Neki ljudi izostavljaju Gospoda u svom pokušaju da savladaju loše navike, a to je velika greška. Molitva nam pomaže u ovakvim situacijama i mi smo pozvani da naše probleme prinosimo direktno pred Božiji presto i pred Njega koji može da ih reši (Jevrejima 4:16).

Oslanjanje na silu Svetog Duha ne znači i da medicinska sredstva koja pomažu prestanku pušenja ne treba da se koriste. Mnogima su dosta pomogli flasteri, gumice, pilule itd. Ako ti posle molitve i konsultacije sa doktorom, Bog daje mir u vezi sa korišćenjem takvih medikamenata, ne postoji biblijski razlog zašto ih ne koristiti.

Bog je objavio da je Njegova blagodat dovoljna (2. Korinćanima 12:9). Kada smo slabi, On je jak. Naša želja za cigaretama biće smanjena kako rastemo i jačemo u Gospodu. Božija sila će delovati u nama da smanji pritisak za pušenjem, na Njegovu slavu. Bog će dati snagu da stavimo Hrista na prvo mesto, a nas na zadnje. Na taj način, shvatićemo da će ono od čega odustajemo biti bogato nadoknađeno onim što dobijamo.

Biti uronjen u Božiju Reč je od suštinske važnosti za hrišćanina koji želi da prestane sa pušenjem. Evo nekih stihova koji se mogu naučiti napamet i o njima razmišljati, koji su pomogli drugima da ostvare pobedu nad zavisnošću od pušenja:

Jovan 8:32: „I saznaćete istinu, i istina će vas osloboditi".

Jovan 8:36: „ Ako vas, dakle, Sin oslobodi, bićete stvarno slobodni".

1. Korinćanima 6:19-20: „Ili zar ne znate da je vaše telo hram Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te ne pripadate samo sebi? Vi ste, naime, skupo kupljeni, proslavite, dakle, Boga svojim telom".

Jevrejima 12:1-2: „Zato, dakle, i mi kad imamo oko sebe toliki oblak svedoka, odbacimo svaki teret i greh koji nas lako zapliće, strpljivošću trčimo trku koja nam predstoji, gledajući na Isusa, začetnika i usavršitelja vere, koji je umesto radosti — koja je bila pred njim — podneo krst prezrevši sramotu, i seo s desne strane Božijeg prestola".

Rimljanima 13:14: „Nego uzmite na sebe Gospoda Isusa Hrista, i ne starajte se za telo — kako ćete zadovoljiti požude".

1. Korinćanima 9:27:„Nego mučim svoje telo i potčinjavam ga, da ne bih ja, koji sam drugima propovedao, sam postao nevaljao."

Matej 19:26: „Isus ih pogleda i reče im: ljudima je ovo nemogućno, ali je Bogu sve mogućno".

Jovan 15:5: „ Ja sam čokot, vi ste loze. Ko ostaje u meni, i ja u njemu, taj donosi mnogo roda, jer bez mene ne možete ništa činiti".

Efescima 4:22: „ U odnosu na svoj raniji način života vi treba da skinete sa sebe staroga čoveka koji propada zbog varljivih požuda".

Filipljanima 4:13: „Sve mogu u onome koji me snaži".

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Ja sam hrišćanin koji je zavisnik od pušenja. Kako da prestanem?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries