settings icon
share icon
Питање

Ја сам хришћанин који је зависник од пушења. Како да престанем?

srpski
Одговор


Многи хришћани који су дуго година били тешки зависници, могу да саосећају са невољама било које особе која покушава да остави пушење и може да разуме борбе оних који имају жељу да престану. Престати са пушењем уопште није лако, али може да се спроведе. Многи пушачи који су пушили две пакле дневно су сада слободни и могу да посведоче да је то могуће, када препустимо то Богу и ослањамо се на Његову силу и моћ.

Постоје бројни разлози зашто је остављање пушења добра идеја за сваког, али посебно за хришћане. Ако хришћанин није сигуран зашто треба да престане са пушењем и није сигуран да ли је то грех или не, наш чланак „Какав је хришћански поглед на пушење? Да ли је пушење грех?" могло би да буде добро место за почетак. Разлози који су наведени у чланку треба да обезбеде јаку мотивацију пушачу који је још увек несигуран да ли да престане или не. Они који су одлучили да престану са пушењем треба да разумеју да, са људског становишта, престанак пушења јесте једна од најтежих ствари. Истраживање показује да никотин ствара зависност, по некима, чак и већу од хероина.

Али, не треба да се обешрабримо због зависности коју ствара никотин. Павле нам говори: „Све могу у ономе који ме снажи" (Филипљанима 4:13). Мада је тешко и може потрајати док неко, потпуно, престане да жели цигарете, као хришћани треба да гледамо на Бога од кога нам долази помоћ. Усресређујемо се на ствари које су горе и молимо се Господу да ће нам дати снагу да имамо победу у овом искушењу. Неки људи изостављају Господа у свом покушају да савладају лоше навике, а то је велика грешка. Молитва нам помаже у оваквим ситуацијама и ми смо позвани да наше проблеме приносимо директно пред Божији престо и пред Њега који може да их реши (Јеврејима 4:16).

Ослањање на силу Светог Духа не значи и да медицинска средства која помажу престанку пушења не треба да се користе. Многима су доста помогли фластери, гумице, пилуле итд. Ако ти после молитве и консултације са доктором, Бог даје мир у вези са коришћењем таквих медикамената, не постоји библијски разлог зашто их не користити.

Бог је објавио да је Његова благодат довољна (2. Коринћанима 12:9). Када смо слаби, Он је јак. Наша жеља за цигаретама биће смањена како растемо и јачемо у Господу. Божија сила ће деловати у нама да смањи притисак за пушењем, на Његову славу. Бог ће дати снагу да ставимо Христа на прво место, а нас на задње. На тај начин, шватићемо да ће оно од чега одустајемо бити богато надокнађено оним што добијамо.

Бити уроњен у Божију Реч је од суштинске важности за хришћанина који жели да престане са пушењем. Ево неких стихова који се могу научити напамет и о њима размишљати, који су помогли другима да остваре победу над зависношћу од пушења:

Јован 8:32: „И сазнаћете истину, и истина ће вас ослободити".

Јован 8:36: „ Ако вас, дакле, Син ослободи, бићете стварно слободни".

1. Коринћанима 6:19-20: „Или зар не знате да је ваше тело храм Духа Светога који је у вама, кога имате од Бога, те не припадате само себи? Ви сте, наиме, скупо купљени, прославите, дакле, Бога својим телом".

Јеврејима 12:1-2: „Зато, дакле, и ми кад имамо око себе толики облак сведока, одбацимо сваки терет и грех који нас лако заплиће, стрпљивошћу трчимо трку која нам предстоји, гледајући на Исуса, зачетника и усавршитеља вере, који је уместо радости — која је била пред њим — поднео крст презревши срамоту, и сео с десне стране Божијег престола".

Римљанима 13:14: „Него узмите на себе Господа Исуса Христа, и не старајте се за тело — како ћете задовољити пожуде".

1. Коринћанима 9:27:„Него мучим своје тело и потчињавам га, да не бих ја, који сам другима проповедао, сам постао неваљао."

Матеј 19:26: „Исус их погледа и рече им: људима је ово немогућно, али је Богу све могућно".

Јован 15:5: „ Ја сам чокот, ви сте лозе. Ко остаје у мени, и ја у њему, тај доноси много рода, јер без мене не можете ништа чинити".

Ефесцима 4:22: „ У односу на свој ранији начин живота ви треба да скинете са себе старога човека који пропада због варљивих пожуда".

Филипљанима 4:13: „Све могу у ономе који ме снажи".

EnglishВрати се на Српску страну

Ја сам хришћанин који је зависник од пушења. Како да престанем?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries