settings icon
share icon
Pitanje

Da li hrišćanin treba da uzme osiguranje?

српски

Odgovor


Hrišćani se često bore sa pitanjem da li treba da uzmu osiguranje i znači li to da im nedostaje vere. To je zdrava dilema, pa vernici treba da istraže Sveto pismo i dođu do odgovora koji se može biblijski odbraniti.

Najpre treba da se svi složimo da se osiguranje ne spominje direktno u Bibliji. A kada nešto nije direktno spomenuto u Bibliji, moramo da izvučemo zaključak iz principa i učenja Svetog pisma. Kada pogledamo sve biblijske principe koji bi se mogli primeniti na ovaj slučaj, svako od nas bi mogao da dođe do nekog svog zaključka. Rimljanima 14. glava kaže da u takvim slučajevima treba da poštujemo tuđa uverenja. U istoj glavi vidimo da vernici treba sami da odluče (Rimljanima 14:5). Ovaj odlomak pokazuje da treba detaljno proučiti Božiju reč i na osnovu toga formirati uverenja. Poslednji stih ove glave kaže da kakvu god odluku doneli, ona mora da bude čin vere.

Ovo su neki biblijski principi koji mogu da posluže kao putokaz. Treba da poštujemo autoritete. Prema tome, ako zakon od nas zahteva da imamo polisu osiguranja kao što je ona za automobil, moramo da poslušamo. Treba da se brinemo o svojim porodicama, da planiramo njihovu budućnost. To može da bude i priprema za prerani gubitak jednog roditelja. Životno osiguranje može nekom da izgleda kao nedostatak vere i srebroljublje, a drugom kao razborito planiranje i mudro upravljanje fondovima. Kod svakog pojedinca situacije i uverenja su različiti. Ono što sigurno znamo je to da Bog želi da planiramo svoju budućnost. U Josifovom primeru vidimo da njegovo mudro planiranje nije spasilo od gladi samo Egipat, već i izrailjski narod (1. Mojsijeva 41).

Krajnji zaključak je da moramo da proučavamo Božiju reč i da se molimo da nam Bog pokaže kako da postupimo. U Jevrejima 11:6 piše da je bez vere nemoguće ugoditi Bogu. Pravo pitanje je da li će nešto zadovoljiti nebeskog Oca. Drugi stih koji treba da uzmemo u obzir je Jakov 4:17 koji kaže da ako imamo priliku da činimo dobro a ne činimo, to je greh. Još jedan stih koji se tiče ovog problema je 1. Timoteju 5:8 koji kaže da ako želimo da služimo drugima, treba prvo da počnemo od svojih porodica. Osiguranje može da bude dobro sredstvo za postizanje tog cilja.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li hrišćanin treba da uzme osiguranje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries