settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћанин треба да узме осигурање?

srpski
Одговор


Хришћани се често боре са питањем да ли треба да узму осигурање и значи ли то да им недостаје вере. То је здрава дилема, па верници треба да истраже Свето писмо и дођу до одговора који се може библијски одбранити.

Најпре треба да се сви сложимо да се осигурање не спомиње директно у Библији. А када нешто није директно споменуто у Библији, морамо да извучемо закључак из принципа и учења Светог писма. Када погледамо све библијске принципе који би се могли применити на овај случај, свако од нас би могао да дође до неког свог закључка. Римљанима 14. глава каже да у таквим случајевима треба да поштујемо туђа уверења. У истој глави видимо да верници треба сами да одлуче (Римљанима 14:5). Овај одломак показује да треба детаљно проучити Божију реч и на основу тога формирати уверења. Последњи стих ове главе каже да какву год одлуку донели, она мора да буде чин вере.

Ово су неки библијски принципи који могу да послуже као путоказ. Треба да поштујемо ауторитете. Према томе, ако закон од нас захтева да имамо полису осигурања као што је она за аутомобил, морамо да послушамо. Треба да се бринемо о својим породицама, да планирамо њихову будућност. То може да буде и припрема за прерани губитак једног родитеља. Животно осигурање може неком да изгледа као недостатак вере и среброљубље, а другом као разборито планирање и мудро управљање фондовима. Код сваког појединца ситуације и уверења су различити. Оно што сигурно знамо је то да Бог жели да планирамо своју будућност. У Јосифовом примеру видимо да његово мудро планирање није спасило од глади само Египат, већ и израиљски народ (1. Мојсијева 41).

Крајњи закључак је да морамо да проучавамо Божију реч и да се молимо да нам Бог покаже како да поступимо. У Јеврејима 11:6 пише да је без вере немогуће угодити Богу. Право питање је да ли ће нешто задовољити небеског Оца. Други стих који треба да узмемо у обзир је Јаков 4:17 који каже да ако имамо прилику да чинимо добро а не чинимо, то је грех. Још један стих који се тиче овог проблема је 1. Тимотеју 5:8 који каже да ако желимо да служимо другима, треба прво да почнемо од својих породица. Осигурање може да буде добро средство за постизање тог циља.Врати се на Српску страну

Да ли хришћанин треба да узме осигурање?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries