settings icon
share icon
Pitanje

Da li je hrišćanin koji stalno pada u greh i dalje spašen?

српски

Odgovor


O ovom pitanju godinama postoje beskrajne rasprave. Izraz„onaj koji stalno pada u greh” ili „stalno padanje u greh” ne pojavljuje se u Novom zavetu i koristi se u Starom zavetu prvenstveno u odnosu na Izrael. Iako Božiji odabrani narod, Jevreji su stalno Bogu okretali leđa i bunili se protiv Njegove Reči (Jeremija 8:9). Zato su morali da stalno čine žrtve za svoj greh da bi obnovili njihovu vezu sa Bogom o koga su se ogrešili. Hrišćanin, međutim, ima na raspolaganju savršenu Hristovu žrtvu podnetu jednom i nisu mu potrebne nove žrtve za greh. Sam Bog obezbedio je naše spasenje (2. Korinćanima 5:21) i zato što nas je On spasao, pravi hrišćanin ne može da otpadne do mere, da ne može da se vrati.

Hrišćani greše (1. Jovanova 1:8), ali hrišćanski život ne treba da karakteriše život greha. Vernici su nova stvorenja (2. Korinćanima 5:17). Mi imamo Svetog Duha koji u nama proizvodi dobar plod (Galatima 5:22-23). Hrišćanski život treba da bude promenjen život. Hrišćanima je oprošteno bez obzira koliko puta pogreše, ali istovremeno hrišćani treba da napreduju u svetom životu, kako su bliži Bogu i više nalik Hristu. Treba ozbiljno da se zapitamo u vezi sa osobom koja tvrdi da je vernik, a ipak živi život suprotno tome. Da, pravi hrišćanin koji trenutno zgreši je i dalje spašen, ali u isto vreme osoba koja živi u kontroli greha nije istinski hrišćanin.

Kako stoje stvari u vezi sa osobom koja se odrekne Hrista? Biblija nam govori da ako se osoba odrekne Hrista, ona nikada nije ni poznavala Hrista. „Od nas iziđoše, ali ne behu od nas; jer da od nas behu, ostali bi sa nama; nego trebalo je da se pokažu da nisu svi od nas“ (1. Jovanova 2:19). Osoba koja odbacuje Hrista i okrene leđa veri pokazuje da nikada nije pripada Hristu. Oni koji pripadaju Hristu ostaju sa Hristom. Oni koji se odriču vere nikada je nisu imali. „Istinita je reč: ako smo s njim umrli, s njim ćemo i živeti. Ako podnosimo, s njim ćemo i carovati. Ako ga se odreknemo, i on će se odreći nas. Ako smo neverni, on ostaje veran, jer ne može da se odrekne samoga sebe“ (2. Timoteju 2:11-13). EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je hrišćanin koji stalno pada u greh i dalje spašen?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries