settings icon
share icon
Питање

Да ли је хришћанин који стално пада у грех и даље спашен?

srpski
Одговор


О овом питању годинама постоје бескрајне расправе. Израз„онај који стално пада у грех” или „стално падање у грех” не појављује се у Новом завету и користи се у Старом завету првенствено у односу на Израел. Иако Божији одабрани народ, Јевреји су стално Богу окретали леђа и бунили се против Његове Речи (Јеремија 8:9). Зато су морали да стално чине жртве за свој грех да би обновили њихову везу са Богом о кога су се огрешили. Хришћанин, међутим, има на располагању савршену Христову жртву поднету једном и нису му потребне нове жртве за грех. Сам Бог обезбедио је наше спасење (2. Коринћанима 5:21) и зато што нас је Он спасао, прави хришћанин не може да отпадне до мере, да не може да се врати.

Хришћани греше (1. Јованова 1:8), али хришћански живот не треба да карактерише живот греха. Верници су нова створења (2. Коринћанима 5:17). Ми имамо Светог Духа који у нама производи добар плод (Галатима 5:22-23). Хришћански живот треба да буде промењен живот. Хришћанима је опроштено без обзира колико пута погреше, али истовремено хришћани треба да напредују у светом животу, како су ближи Богу и више налик Христу. Треба озбиљно да се запитамо у вези са особом која тврди да је верник, а ипак живи живот супротно томе. Да, прави хришћанин који тренутно згреши је и даље спашен, али у исто време особа која живи у контроли греха није истински хришћанин.

Како стоје ствари у вези са особом која се одрекне Христа? Библија нам говори да ако се особа одрекне Христа, она никада није ни познавала Христа. „Од нас изиђоше, али не беху од нас; јер да од нас беху, остали би са нама; него требало је да се покажу да нису сви од нас“ (1. Јованова 2:19). Особа која одбацује Христа и окрене леђа вери показује да никада није припада Христу. Они који припадају Христу остају са Христом. Они који се одричу вере никада је нису имали. „Истинита је реч: ако смо с њим умрли, с њим ћемо и живети. Ако подносимо, с њим ћемо и царовати. Ако га се одрекнемо, и он ће се одрећи нас. Ако смо неверни, он остаје веран, јер не може да се одрекне самога себе“ (2. Тимотеју 2:11-13).Врати се на Српску страну

Да ли је хришћанин који стално пада у грех и даље спашен?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries