settings icon
share icon
Pitanje

Da li hrišćanin treba da učestvuje u akupunkturi/akupresuri?

српски

Odgovor


Akupunktura potiče iz kineskog taoizma. Taoizam je filozofski sistem koji su razvili Lao Cu i Čuan Cu i on zastupa život potpune jednostavnosti, prirodnosti i neuplitanje u tok prirodnih događaja da bi se postigla harmonija sa taom ili životnom silom. U bliskoj je vezi sa hsuan čaom, popularnom kineskom religijom koja tvrdi da je zasnovana na doktrinama Lao Cua, ali koja je, u stvari, veoma heterogena po prirodi i koju karakteriše grupa mnogih bogova, praznoverja i praktikovanje alhemije, bajanja i magije.

U toj kineskoj filozofiji/religiji, postoje dva principa. Prvi je „jin", koji je negativan, taman i ženstven, a drugi je „jang", koji je pozitivan, svetao i muževan. Međusobno delovanje ove dve sile smatra se vodećim uticajem sudbina svih stvorenja i stvari. Sudbina jedne osobe je pod uticajem ravnoteže ili neravnoteže ove dve sile. Akupunktura je mehanizam koji se praktikuje među sledbenicima taoizma, da bi se „jin" i „jang" telo dovelo u ravnotežu sa taom.

Iako je osnovna filozofija i pogled na svet koji stoji iza akupunkture nebiblijski, to ne znači da je praktikovanje akupunkture, samo po sebi, protivno biblijskom učenju. Mnogi ljudi su, putem akupunkture, doživeli olakšanje od bola i drugih bolesti, kada su svi drugi pokušaji lečenja bili bezuspešni. Medicinski svet, sve više priznaje, u ponekim slučajevima, da postoje razne medicinske dobrobiti akupunkture. Stoga, ako praktikovanje akupunkture može da se razdvoji od filozofije/načina gledanja koji iza toga stoji,možda je, onda , akupunktura nešto što hrišćanin može da uzme u obzir. I pored toga, mora se voditi računa da se izbegnu duhovni aspekti koji stoje iza akupunkture. Većina doktora akupunkture iskreno veruje u tao/jin-jang filozofiju, na kojoj se akupunktura zasniva.

Razlika između akupunkture i akupresure je u tome što akupresura koristi pritisak između neravnih centara, umesto igala. Na primer, rečeno je da postoje tačke u tabanima i na dlanu ruke koje su povezane sa drugim delovima tela. Akupresura je, izgleda, slična dubokoj masažnoj terapiji , gde su mišići tela izloženi pritisku da bi se povećao protok krvi. Međutim, ako se akupresura praktikuje da bi donela ravnotežu jina i janga, isti problem se javlja i sa akupunkturom. Da li se praksa može sproveti bez filozofije?

Bitno je da se nanovo rođeni vernik odvoji od bilo koje ili svih praksi koje bi mu donele opasnost od ropstva lažnim religijima. Nepoznavanje zla je opasno i što se više informišemo o pravom poreklu istočnjačkih filozofija i praksi, više vidimo da su one ukorenjene u praznoverju, okultnim radnjama i lažnim religijama koje su direktnoj suprotnosti sa Božijom Rečju. Da li dragocen medicinski zahvat može da stvori neko ko nije hrišćanin? Naravno! Dosta zapadne medicine vodi poreklo od praksi/pojedinaca koji nisu bili hrišćani, isto toliko koliko to nisu ni tvorci akupunkture. Ne postavlja se pitanje da li je poreklo isključivo hrišćansko ili ne. Kojim procedurama se podvrgavamo da bismo se izlečili ili doživeli olakšanje od bola je stvar perspektive, razaznavanja i ubeđenja, a ne dogme.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li hrišćanin treba da učestvuje u akupunkturi/akupresuri?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries