settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћанин треба да учествује у акупунктури/акупресури?

srpski
Одговор


Акупунктура потиче из кинеског таоизма. Таоизам је филозофски систем који су развили Лао Цу и Чуан Цу и он заступа живот потпуне једноставности, природности и неуплитање у ток природних догађаја да би се постигла хармонија са таом или животном силом. У блиској је вези са хсуан чаом, популарном кинеском религијом која тврди да је заснована на доктринама Лао Цуа, али која је, у ствари, веома хетерогена по природи и коју карактерише група многих богова, празноверја и практиковање алхемије, бајања и магије.

У тој кинеској филозофији/религији, постоје два принципа. Први је „јин", који је негативан, таман и женствен, а други је „јанг", који је позитиван, светао и мужеван. Међусобно деловање ове две силе сматра се водећим утицајем судбина свих створења и ствари. Судбина једне особе је под утицајем равнотеже или неравнотеже ове две силе. Акупунктура је механизам који се практикује међу следбеницима таоизма, да би се „јин" и „јанг" тело довело у равнотежу са таом.

Иако је основна филозофија и поглед на свет који стоји иза акупунктуре небиблијски, то не значи да је практиковање акупунктуре, само по себи, противно библијском учењу. Многи људи су, путем акупунктуре, доживели олакшање од бола и других болести, када су сви други покушаји лечења били безуспешни. Медицински свет, све више признаје, у понеким случајевима, да постоје разне медицинске добробити акупунктуре. Стога, ако практиковање акупунктуре може да се раздвоји од филозофије/начина гледања који иза тога стоји,можда је, онда , акупунктура нешто што хришћанин може да узме у обзир. И поред тога, мора се водити рачуна да се избегну духовни аспекти који стоје иза акупунктуре. Већина доктора акупунктуре искрено верује у тао/јин-јанг филозофију, на којој се акупунктура заснива.

Разлика између акупунктуре и акупресуре је у томе што акупресура користи притисак између неравних центара, уместо игала. На пример, речено је да постоје тачке у табанима и на длану руке које су повезане са другим деловима тела. Акупресура је, изгледа, слична дубокој масажној терапији , где су мишићи тела изложени притиску да би се повећао проток крви. Међутим, ако се акупресура практикује да би донела равнотежу јина и јанга, исти проблем се јавља и са акупунктуром. Да ли се пракса може спровети без филозофије?

Битно је да се наново рођени верник одвоји од било које или свих пракси које би му донеле опасност од ропства лажним религијима. Непознавање зла је опасно и што се више информишемо о правом пореклу источњачких филозофија и пракси, више видимо да су оне укорењене у празноверју, окултним радњама и лажним религијама које су директној супротности са Божијом Речју. Да ли драгоцен медицински захват може да створи неко ко није хришћанин? Наравно! Доста западне медицине води порекло од пракси/појединаца који нису били хришћани, исто толико колико то нису ни творци акупунктуре. Не поставља се питање да ли је порекло искључиво хришћанско или не. Којим процедурама се подвргавамо да бисмо се излечили или доживели олакшање од бола је ствар перспективе, разазнавања и убеђења, а не догме.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли хришћанин треба да учествује у акупунктури/акупресури?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries