settings icon
share icon
Pitanje

Kakav je hrišćanski pogled na veridbu?

српски

Odgovor


U Bibliji postoje tri koraka koje je jevrejski narod morao da preduzme da bi se venčao. Porodice su prvo morale da pristanu na brak, a onda bi se to javno saopštilo. U ovom trenutku, par je bio zaručen ili veren. Na kraju bi se zvanično venčali i počeli da žive zajedno. Zaruke su tada bile donekle slične onome što sada nazivamo veridbom, samo što naše društvo ne poštuje ozbiljnost veridbe kao što je to bilo nekad. Kada je jevrejski par bio veren u biblijsko vreme, oni su bili vezani ugovorom koji je mogao biti raskinut samo smrću ili razvodom.

Svaki hrišćanin koji razmišlja o braku treba da shvati dubinu ove vrste posvećenosti i da ne uskače u to olako. Božija namera za brak je bila da to bude doživotna posvećenost, a ne privremeni aranžman. Biblija o braku kaže sledeće: „Zato će čovek ostaviti oca i majku, pa će prionuti uz ženu svoju, te će dvoje biti jedno telo. Stoga nisu više dvoje – nego jedno telo. Što, dakle Bog sastavi, čovek da neka ne rastavlja.“ (Marko 10,7-9).

Hrišćani treba da se postaraju da jasno razumeju ko je osoba sa kojom se mogu venčati pre nego što se vere. Biblija kaže da se hrišćani ne mogu druži i živeti u harmoniji sa nevernicima ( 2. Korinćanima 6:14-15 ). Udruživanje hrišćanina sa nevernikom skoro sigurno garantuje da će se hrišćanin udaljiti od Hrista, jer kako Biblija kaže, „rđava društva kvare dobare običaje“ ( 1. Korinćanima 15:33 ). Jedini način da imate stabilnu osnovu za brak koja poštuje Boga, jeste da budete čvrsto utemeljeni u svojoj veri i da se pobrinete da potencijalni partner bude podjednako posvećen Bogu.

Hrišćani treba da žive svoj život sa Bogom kao direktorom. On želi da bude deo svakog aspekta naših života, uključujući i to sa kim ćemo se venčati. Jasno razumevanje Božje Reči i razvijanje ličnog odnosa sa Njim kroz molitvu i prepuštanje smernicama Svetog Duha, je prvi i najvažniji korak u određivanju Njegove volje za nas. Savete sveta o zabavljanju i veridbi treba razmatrati samo u svetlu Božjih istina u Svetom pismu. Ako tražimo Njegovu volju u svemu što radimo, On će usmeravati naše puteve (Izreke 3:5-6).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kakav je hrišćanski pogled na veridbu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries