settings icon
share icon
Питање

Какав је хришц́ански поглед на веридбу?

srpski
Одговор


У Библији постоје три корака које је јеврејски народ морао да предузме да би се венчао. Породице су прво морале да пристану на брак, а онда би се то јавно саопштило. У овом тренутку, пар је био заручен или верен. На крају би се званично венчали и почели да живе заједно. Заруке су тада биле донекле сличне ономе што сада називамо веридбом, само што наше друштво не поштује озбиљност веридбе као што је то било некад. Када је јеврејски пар био верен у библијско време, они су били везани уговором који је могао бити раскинут само смрц́у или разводом.

Сваки хришц́анин који размишља о браку треба да швати дубину ове врсте посвец́ености и да не ускаче у то олако. Божија намера за брак је била да то буде доживотна посвећеност, а не привремени аранжман. Библија о браку каже следец́е: „Зато ће човек оставити оца и мајку, па ће прионути уз жену своју, те ће двоје бити једно тело. Стога нису више двоје – него једно тело. Што, дакле Бог састави, човек да нека не раставља.“ (Марко 10,7-9).

Хришц́ани треба да се постарају да јасно разумеју ко је особа са којом се могу венчати пре него што се вере. Библија каже да се хришц́ани не могу дружи и живети у хармонији са неверницима ( 2. Коринц́анима 6:14-15 ). Удруживање хришц́анина са неверником скоро сигурно гарантује да ц́е се хришц́анин удаљити од Христа, јер како Библија каже, „рђава друштва кваре добаре обичаје“ ( 1. Коринц́анима 15:33 ). Једини начин да имате стабилну основу за брак која поштује Бога, јесте да будете чврсто утемељени у својој вери и да се побринете да потенцијални партнер буде подједнако посвец́ен Богу.

Хришц́ани треба да живе свој живот са Богом као директором. Он жели да буде део сваког аспекта наших живота, укључујуц́и и то са ким ћемо се венчати. Јасно разумевање Божје Речи и развијање личног односа са Њим кроз молитву и препуштање смерницама Светог Духа, је први и најважнији корак у одређивању Његове воље за нас. Савете света о забављању и веридби треба разматрати само у светлу Божјих истина у Светом писму. Ако тражимо Његову вољу у свему што радимо, Он ц́е усмеравати наше путеве (Изреке 3:5-6).

EnglishВрати се на Српску страну

Какав је хришц́ански поглед на веридбу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries