settings icon
share icon
Pitanje

Kako Hrišćani treba da reaguju na progonstvo?

српски

Odgovor


Nema sumnje da je progonstvo teška realnost hrišćanskog života. Progonstvo hrišćana treba da se očekuje. Apostol Pavle upozorava : "A i svi koji žele da žive pobožno u Hristu Isusu biće gonjeni" (2. Timoteju 3:12). Isus je rekao da ako su progonili njega, progoniće i njegove sledbenike (Jovan 15:20). Isus je bio jasan da će ljudi ovog sveta mrzeti hrišćane, zato što ovaj svet mrzi Hrista. Kad bi hrišćani bili kao ovaj svet —sujetni, svetski, senzualni, odadeni zadovoljstvu, bogatstvu i ambiciji—svet im se ne bi suprostavljao. Ali hrišćani ne pripadaju ovom svetu i zato svet kreće u progon hrišćana (vidi Jovan 15:18–19). Hrišćani su pod uticajem različitih principa od ovog sveta. Mi smo motivisani Božijom ljubavlji i svetošću, dok je ovaj svet motivisan ljubavlju prema grehu. Tačno naša odeljenost od sveta je ta koja izaziva neprijateljstvo ovog sveta (1.Petrova 4:3–4).

Hrišćani treba da se nauče da prepoznaju vrednost progonstva i da mu se čak i raduju, ne na razmetljiv način, već tiho i ponizno zato što progonstvo ima veliku duhovnu vrednost. Prvo, progonstvo hrišćana im omogućuje da učestvuju u jedinstvenom zajedništvu sa Gospodom. Pavle je podvukao od kolko mnogo stvari se odrekao zaradi Hrista. Međutim, on taj gubitak smarta za "smeće" (Filipljanima 3:8) ili "izmet" (KJV) da bi mogao da ima "učešće u [Hristovim] stradanjima" (Filipljanima 3:10). Plemeniti apostol je smatrao čak i okove za blagodat (milost) koju je Bog postavio nad njim (Filipljanima 1:7).

Drugo, sama je istina, da je progonstvo hrišćana dobro za vernike. Jakov tvrdi da iskušenja ispituju veru hrišćana, razvija strpljenje u životu i pomaže da postanu zreli (Jakov 1:2–4). I kao što se čelik kali u peći, iskušenja i progonstvo služe da osnaže vernikov karakter. Jedan hrišćanin koji se milostivo podlaže progonstvu pokazuje da je superioran nad svojim neprijateljima (vidi Jevrejima 11:38). Lako je da mrziš, ali hristolikost treba da pokaže blagost i blagoslov kada se suoči sa protivništvom zla. Petar kaže za Isusa: "Kada su ga vređali — on nije odgovarao uvredom, kada je stradao — nije pretio, nego je prepustio onome koji pravedno sudi" (1. Petrova 2:23).

Treće, progonstvo hrišćana osposobljava vernike da bolje vrednuju podršku pravih prijatelja. Sukob može da okupi vernu Božiju decu kroz ohrabrenje i podršku koju nisu poznavali do tada. Trudnost može da podstakne Gospodnji narod da reši da pokaže veću ljubav i utehu jednih prema drugima i da podignu jedan drugog pred presto blagodati u molitvi. Ne postoji ništa, poput neprijatnog incidenta, koji može da nam pomogne da dostignemo viši nivo bratske ljubavi.

Čak i kad se suočimo sa progonstvom hrišćana, možemo da produžimo napred. Možemo da se zahvalimo Bogu za njegovu blagodat i strpljenje sa nama. Možemo da pokažemo zahvalnost za one koje volimo u Gospodu i koji su bili do nas u vreme nevolje. I možemo da se molimo za one koji su nas optužili, iskoristili ili zlostavljali (2. Korinćanima 11:24; Rimljanima 10:1).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako Hrišćani treba da reaguju na progonstvo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries