settings icon
share icon
Питање

Шта значи одступити од вере?

srpski
Одговор


Нема сумње да је прогонство тешка реалност хришћанског живота. Прогонство хришћана треба да се очекује. Апостол Павле упозорава : "А и сви који желе да живе побожно у Христу Исусу биће гоњени" (2. Тимотеју 3:12). Исус је рекао да ако су прогонили њега, прогониће и његове следбенике (Јован 15:20). Исус је био јасан да ће људи овог света мрзети хришћане, зато што овај свет мрзи Христа. Кад би хришћани били као овај свет —сујетни, светски, сензуални, одадени задовољству, богатству и амбицији—свет им се не би супростављао. Али хришћани не припадају овом свету и зато свет креће у прогон хришћана (види Јован 15:18–19). Хришћани су под утицајем различитих принципа од овог света. Ми смо мотивисани Божијом љубављи и светошћу, док је овај свет мотивисан љубављу према греху. Тачно наша одељеност од света је та која изазива непријатељство овог света (1.Петрова 4:3–4).

Хришћани треба да се науче да препознају вредност прогонства и да му се чак и радују, не на разметљив начин, већ тихо и понизно зато што прогонство има велику духовну вредност. Прво, прогонство хришћана им омогућује да учествују у јединственом заједништву са Господом. Павле је подвукао од колко много ствари се одрекао заради Христа. Међутим, он тај губитак смарта за "смеће" (Филипљанима 3:8) или "измет" (КЈВ) да би могао да има "учешће у [Христовим] страдањима" (Филипљанима 3:10). Племенити апостол је сматрао чак и окове за благодат (милост) коју је Бог поставио над њим (Филипљанима 1:7).

Друго, сама је истина, да је прогонство хришћана добро за вернике. Јаков тврди да искушења испитују веру хришћана, развија стрпљење у животу и помаже да постану зрели (Јаков 1:2–4). И као што се челик кали у пећи, искушења и прогонство служе да оснаже верников карактер. Један хришћанин који се милостиво подлаже прогонству показује да је супериоран над својим непријатељима (види Јеврејима 11:38). Лако је да мрзиш, али христоликост треба да покаже благост и благослов када се суочи са противништвом зла. Петар каже за Исуса: "Када су га вређали — он није одговарао увредом, када је страдао — није претио, него је препустио ономе који праведно суди" (1. Петрова 2:23).

Треће, прогонство хришћана оспособљава вернике да боље вреднују подршку правих пријатеља. Сукоб може да окупи верну Божију децу кроз охрабрење и подршку коју нису познавали до тада. Трудност може да подстакне Господњи народ да реши да покаже већу љубав и утеху једних према другима и да подигну један другог пред престо благодати у молитви. Не постоји ништа, попут непријатног инцидента, који може да нам помогне да достигнемо виши ниво братске љубави.

Чак и кад се суочимо са прогонством хришћана, можемо да продужимо напред. Можемо да се захвалимо Богу за његову благодат и стрпљење са нама. Можемо да покажемо захвалност за оне које волимо у Господу и који су били до нас у време невоље. И можемо да се молимо за оне који су нас оптужили, искористили или злостављали (2. Коринћанима 11:24; Римљанима 10:1).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта значи одступити од вере?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries