settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o isceljenju?

српски

Odgovor


Isaija 53:5, koji se ponovo citira u Prvoj Petrovoj 2:24, je ključni stih o isceljenju koji se često pogrešno shvata i primenjuje. “Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na njemu našega mira radi, i ranom njegovom mi se iscelismo” (Isaija 53:5). Reč koja se prevodi sa “isceljen” može da označava bilo duhvno ili fizičko isceljenje. Međutim, kontekst Isaije 53 i Prve Petrove 2 čini jasnim da se ovde govori o duhovnom isceljenju. Prva Petova 2:24 kaže: “On je na svom telu poneo naše grehe na drvo, da se oprostimo grehova i da živimo za pravednost; njegovim ranama ste isceljeni.” Stih govori o grehu i pravednosti, a ne bolesti. Tako da, da si “isceljen” označava da ti je oprošteno i da si spašen, a ne fizički izlečen.

Biblija posebno ne povezuje fižičko isceljenje sa duhonim. Mnogo puta, ljudi bivaju fižički isceljeni kada poveruju u Hrista – ali se ovo ne dešava uvek. Ponekad je Božija volja da isceli, ponekad nije. Apostol Jovan nam daje ispravnu perspektivu: “I ovo je pouzdanje koje imamo u Njega; da nas sluša ako šta molimo po Njegovoj volji. I kada znamo da nas sluša kad što molimo, znamo da stvarno imamo ono što smo od Njega iskali” (Prva Jovanova 5:14-15). Bog još uvek čini čuda. Bog još uvek isceljuje ljude. Bolesti, zaraze, bol, i smrt su još uvek realnost ovog sveta. I ukoliko se Gospod ne vrati u narednih pedesetak godina, skoro svi oni koji su živi danas će umreti, i većina njih (uključujući hrišćane) će umreti zbog posledica nekog fizičkog problema( bolesti, povrede). Nije uvek Božija volja da nas isceli fižički.

U krajnjoj liniji, naše fizičko isceljenje nas čeka na nebu. Na nebu, neće više biti bola, bolesti, patnje ili smrti (Otkrivenje glava 21). Svi mi treba da budemo manje zabrinuti za svoje fizičko zdravlje na ovom svetu, a više da se brinemo za naše duhovno stanje (Rimljanima 12:1-2). Onda, možemo da usredsredimo svoja srca na nebo i kada više ne budemo morali da se brinemo za naše fizičke probleme, Otkrivenje 21:4: “Pa će otrti svaku suzu s njihovih očiju i neće više biti smrti, ni žalosti, ni vike ni bola, jer ono prvo prođe.”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o isceljenju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries