settings icon
share icon
Pitanje

Da li hrišćani treba da idu kod lekara?

српски

Odgovor


Lekari se pominju kroz Bibliju desetak puta. Jedini stih koji može da se protumači van konteksta da bi se pokazalo kako ne treba da se ide kod lekara je Druga Dnevnika 16:12. "I razbole se Asa trideset devete godine carovanja svoga od nogu, i bolest njegova bi vrlo teška, ali ni u bolesti svojoj ne traži Gospoda nego lekare ." Ali ovaj poseban slučaj govori o Asinom celokupnom pogledu na život poslednjih godina njegovog života (u kome on okreće leđa Bogu u jednom trenutku ranije).

Postoji mnogo stihova koji govore o upotrebi "medicinskih tretmana" kao što su stavljanje zavoja (Isaija 1:6), ulja (Jakov 5:14), ulja i vina (Luka 10:34), lišća (Jezekilj 47:12), pijenje malo vina (Prva Tmoteju 5:23), i balsama—posebno "balsam iz Gilada" (Jeremija 8:22). Isto tako, Luka, pisac Dela apostolskih i Evanđelja po Luki, je neko koga Pavle zove "dragi lekar" (Kološanima 4:14).

Priča u Marku 5:25-30 se odnosi na ženu koja je bolovala od tečenja krvi; imala je problem koji lekari nisu mogli da reše iako je išla kod mnogih i potrošila sav svoj novac na njih. Dok je dolazila kod Isusa, mislila je u sebi da ako se samo dotakne ruba njegove haljine, da će biti isceljena, i bila je.

Isus je odgovarajući Farisejima koji su mu postavili pitanje o tome zašto provodi vreme sa grešnicima, rekao: “Lekar nije potreban zdravima nego bolesnima" (Matej 9:12). Iz gore navedenih stihova mogu se izvesti sledeći principi:

1) Lekari nisu Bog i ne treba ih gledati kao takve. Oni ponekad mogu da pomognu; ali biće i takvih situacija u kojima najviše što mogu da učine je da uzmu pare.

2) Potraga za lekarima i upotreba "zemaljskih" lekarstava se ne osuđuje u Bibliji već se naprotiv primenjuje kroz celo Pismo.

3) Treba da se traži Božija intervencija u bilo kojoj fizičkoj potrebi (Jakov 4:2; 5:13). On nam ne obećava da će nam uvek odgovoriti na način kako to mi očekujemo (Isaija 55:8-9), ali mi imamo sigurnost da sve što On radi je u ljubavi i samim tim je najbolje za nas (Psalam 145:8-9).

Onda, da li hrišćani treba da idu kod lekara? Bog nas je stvorio kao inteligentna bića i dao nam mogućnost da stvorimo medicinu i naučimo kako da iscelimo naša tela. Nema ništa loše u tome da se primeni znanje i sposobnost u korist fizičkog lečenja. Na lekare možemo da gledamo kao na Božiji dar…sredstvo kroz koje Bog daje isceljenje i oporavak. U isto vreme, naša vera i poverenje u svemu tome treba da je u Bogu, a ne u lekarima i medicini. I kao u svim teškim odlukama sa kojima se susrećemo u životu, Bog obećava da će nam dati mudrost ako je potražimo (Jakov 1:5).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li hrišćani treba da idu kod lekara?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries