settings icon
share icon
Питање

Да ли хришћани треба да иду код лекара?

srpski
Одговор


Лекари се помињу кроз Библију десетак пута. Једини стих који може да се протумачи ван контекста да би се показало како не треба да се иде код лекара је Друга Дневника 16:12. "И разболе се Аса тридесет девете године царовања свога од ногу, и болест његова би врло тешка, али ни у болести својој не тражи Господа него лекаре ." Али овај посебан случај говори о Асином целокупном погледу на живот последњих година његовог живота (у коме он окреће леђа Богу у једном тренутку раније).

Постоји много стихова који говоре о употреби "медицинских третмана" као што су стављање завоја (Исаија 1:6), уља (Јаков 5:14), уља и вина (Лука 10:34), лишћа (Језекиљ 47:12), пијење мало вина (Прва Тмотеју 5:23), и балсама—посебно "балсам из Гилада" (Јеремија 8:22). Исто тако, Лука, писац Дела апостолских и Еванђеља по Луки, је неко кога Павле зове "драги лекар" (Колошанима 4:14).

Прича у Марку 5:25-30 се односи на жену која је боловала од течења крви; имала је проблем који лекари нису могли да реше иако је ишла код многих и потрошила сав свој новац на њих. Док је долазила код Исуса, мислила је у себи да ако се само дотакне руба његове хаљине, да ће бити исцељена, и била је.

Исус је одговарајући Фарисејима који су му поставили питање о томе зашто проводи време са грешницима, рекао: “Лекар није потребан здравима него болеснима" (Матеј 9:12). Из горе наведених стихова могу се извести следећи принципи:

1) Лекари нису Бог и не треба их гледати као такве. Они понекад могу да помогну; али биће и таквих ситуација у којима највише што могу да учине је да узму паре.

2) Потрага за лекарима и употреба "земаљских" лекарстава се не осуђује у Библији већ се напротив примењује кроз цело Писмо.

3) Треба да се тражи Божија интервенција у било којој физичкој потреби (Јаков 4:2; 5:13). Он нам не обећава да ће нам увек одговорити на начин како то ми очекујемо (Исаија 55:8-9), али ми имамо сигурност да све што Он ради је у љубави и самим тим је најбоље за нас (Псалам 145:8-9).

Онда, да ли хришћани треба да иду код лекара? Бог нас је створио као интелигентна бића и дао нам могућност да створимо медицину и научимо како да исцелимо наша тела. Нема ништа лоше у томе да се примени знање и способност у корист физичког лечења. На лекаре можемо да гледамо као на Божији дар…средство кроз које Бог даје исцељење и опоравак. У исто време, наша вера и поверење у свему томе треба да је у Богу, а не у лекарима и медицини. И као у свим тешким одлукама са којима се сусрећемо у животу, Бог обећава да ће нам дати мудрост ако је потражимо (Јаков 1:5).Врати се на Српску страну

Да ли хришћани треба да иду код лекара?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries