settings icon
share icon
Pitanje

Da li grešimo svakodnevno? Da li je moguće da prođe ceo dan a da ne sagrešimo?

српски

Odgovor


Iako ne postoji biblijski stih koji izričito kaže da svaki dan počinimo grešno delo, imamo stihove koji nas podsećaju da smo nasledili sposobnost da sagrešimo u svakom trenutku. „Prema tome, kao što je posredstvom jednog čoveka greh ušao u svet, a sa grehom i smrt, tako je smrt prešla na sve ljude, jer su svi sagrešili" (Rimljanima 5:12). „Gle, u krivici sam se i rodio i u grehu začela me moja majka" (Psalam 51: 5). Pored toga, imamo zapovesti za koje znamo da ih nikada ne pazimo, a još manje svakodnevno. Na primer, ko može da tvrdi da voli Boga svim srcem, umom i dušom svakog trenutka, svakog dana? Niko. Ipak, to je najveća zapovest (Matej 22: 36-38). Ako ne volimo Boga u svakom trenutku, to je svakodnevni greh za sve hrišćane.

Takođe imamo stih koji nas upozorava na obmanljivu staru grešnu prirodu, koja nas u izvesnom smislu upozorava na potencijal, ako ne i verovatnoću svakodnevnog greha. „ Srce je varljivo više od sveg drugog. Nepopravljivo je, i ko će ga znati?" (Jeremija 17: 9). Čak je i apostol Pavle bio frustriran sopstvenom bitkom protiv neprestanog greha. „ Ja se, naime, u svom unutarnjem biću veselim Božijem Zakonu. Ipak, opažam drugi zakon koji deluje u mojim udovima, koji ratuje protiv zakona moga uma i zarobljava me zakonom greha koji je u mojim udovima " (Rimljanima 7 : 22-23). Ta sposobnost greha navela ga je da očajno zavapi: " Jadan sam ja čovek! Ko će me izbaviti ovog smrtnog tela?" (Rimljanima 7:24).

Solomon je dobro znao da on, kao i svi drugi ljudi ne samo da imaju potencijal za greh, već i da svi taj kapacitet upotrebljavaju redovno. Kao što je rekao u svojoj molitvi posvećanja hrama: „ Ako zgreše protiv tebe – jer nema čoveka koji ne čini greh..." (1. Carevima 8:46). Solomon je o tome ponovo govorio u knjizi Propovednika: „ Stvarno, nema na zemlji pravednog čoveka koji čini dobro i ne greši " (Propovednik 7:20). Opet, iako ovi stihovi ne ukazuju direktno na svakodnevni greh, oni nas sigurno upozoravaju protiv ponosa da u bilo kom trenutku kažemo da nemamo greha.

Dobra vest je da nećemo morati zauvek da se borimo protiv svakodnevnog greha. Jednog dana ćemo biti na nebu sa našim Spasiteljem i bićemo oslobođeni prisustva i sile greha, baš kao što smo već oslobođeni od njegove kazne.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li grešimo svakodnevno? Da li je moguće da prođe ceo dan a da ne sagrešimo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries