settings icon
share icon
Питање

Да ли грешимо свакодневно? Да ли је могуће да прође цео дан а да не сагрешимо?

srpski
Одговор


Иако не постоји библијски стих који изричито каже да сваки дан починимо грешно дело, имамо стихове који нас подсец́ају да смо наследили способност да сагрешимо у сваком тренутку. „Према томе, као што је посредством једног човека грех ушао у свет, а са грехом и смрт, тако је смрт прешла на све људе, јер су сви сагрешили" (Римљанима 5:12). „Гле, у кривици сам се и родио и у греху зачела ме моја мајка" (Псалам 51: 5). Поред тога, имамо заповести за које знамо да их никада не пазимо, а још мање свакодневно. На пример, ко може да тврди да воли Бога свим срцем, умом и душом сваког тренутка, сваког дана? Нико. Ипак, то је највец́а заповест (Матеј 22: 36-38). Ако не волимо Бога у сваком тренутку, то је свакодневни грех за све хришц́ане.

Такође имамо стих који нас упозорава на обманљиву стару грешну природу, која нас у извесном смислу упозорава на потенцијал, ако не и вероватноц́у свакодневног греха. „ Срце је варљиво више од свег другог. Непоправљиво је, и ко ће га знати?" (Јеремија 17: 9). Чак је и апостол Павле био фрустриран сопственом битком против непрестаног греха. „ Ја се, наиме, у свом унутарњем бићу веселим Божијем Закону. Ипак, опажам други закон који делује у мојим удовима, који ратује против закона мога ума и заробљава ме законом греха који је у мојим удовима " (Римљанима 7 : 22-23). Та способност греха навела га је да очајно завапи: " Јадан сам ја човек! Ко ће ме избавити овог смртног тела?" (Римљанима 7:24).

Соломон је добро знао да он, као и сви други људи не само да имају потенцијал за грех, вец́ и да сви тај капацитет употребљавају редовно. Као што је рекао у својој молитви посвећања храма: „ Ако згреше против тебе – јер нема човека који не чини грех..." (1. Царевима 8:46). Соломон је о томе поново говорио у књизи Проповедника: „ Стварно, нема на земљи праведног човека који чини добро и не греши " (Проповедник 7:20). Опет, иако ови стихови не указују директно на свакодневни грех, они нас сигурно упозоравају против поноса да у било ком тренутку кажемо да немамо греха.

Добра вест је да нец́емо морати заувек да се боримо против свакодневног греха. Једног дана ц́емо бити на небу са нашим Спаситељем и биц́емо ослобођени присуства и силе греха, баш као што смо вец́ ослобођени од његове казне.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли грешимо свакодневно? Да ли је могуће да прође цео дан а да не сагрешимо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries