settings icon
share icon
Pitanje

Da li deca bivaju kažnjena za grehe svojih roditelja?

српски

Odgovor


Deca se ne kažnjavaju za grehe koji su počinili njihovi roditelji, niti se roditelji kažnjavaju zbog grehova svoje dece. Svako od nas je odgovoran za svoj greh. Jezekilj 18:20 nam govori: “Koja duša zgreši ona će umreti, sin neće nositi bezakonje očevo niti će otac nositi bezakonje sinovljevo.” Ovaj stih jasno govori da će svako snositi posledice za svoj greh.

Postoji, međutim, stih zbog koga neki veruju da Biblija zagovara kažnjavanje potomaka za grehe roditelja, ali to tumačenje nije ispravno. Sporni stih je 2. Mojsijeva 20:5, a govori o idolopoklonstvu: "Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog kolena, onih koji mrze na mene.” Ovaj stih ne govori toliko o kazni koliko o posledicama, da se posledice nečijeg greha mogu osetiti generacijama kasnije. Bog je rekao Izrailju da će njihova deca osetiti uticaj generacije svojih roditelja, što je prirodna posledica njihove neposlušnosti i mržnje prema Bogu. Deca koja odrastu u takvom okruženju isto će tako postati idolopoklonici jer će upasti u opšteprihvaćeni obrazac neposlušnosti. Posledica jedne neposlušne generacije je zlo toliko duboko ukorenjeno da je potrebno da prođe još nekoliko generacija da bi se iskorenilo. Bog nas ne drži odgovornim za grehe naših roditelja, ali ponekad osećamo posledice greha koji su počinili naši roditelji, kao što ilustruje 2. Mojsijeva 20:5.

Kao što Jezekilj 18:20 pokazuje, svako od nas je odgovoran za svoje grehove zbog kojih će morati da bude kažnjen. Niko ne može da podeli krivicu sa nekim drugim, niti neko drugi može da bude odgovoran za to. Međutim, ovo pravilo ima jedan izuzetak koji važi za celo čovečanstvo. Jedan čovek je uzeo na sebe grehe drugih i podneo kaznu zbog njih da bi grešnici mogli da postanu potpuno pravedni i čisti pred Bogom. Taj čovek je Isus Hristos. Bog je poslao Isusa na ovaj svet da zameni svoju pravednost za naš greh. "Onoga koji nije znao greha Bog je učinio grehom za nas, da mi u njemu postanemo pravednost Božija" (2. Korinćanima 5:21). Isus Hristos uzima osudu za greh od onih koji mu prilaze u veri.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li deca bivaju kažnjena za grehe svojih roditelja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries