settings icon
share icon
Питање

Да ли деца бивају кажњена за грехе својих родитеља?

srpski
Одговор


Деца се не кажњавају за грехе који су починили њихови родитељи, нити се родитељи кажњавају због грехова своје деце. Свако од нас је одговоран за свој грех. Језекиљ 18:20 нам говори: “Која душа згреши она ће умрети, син неће носити безакоње очево нити ће отац носити безакоње синовљево.” Овај стих јасно говори да ће свако сносити последице за свој грех.

Постоји, међутим, стих због кога неки верују да Библија заговара кажњавање потомака за грехе родитеља, али то тумачење није исправно. Спорни стих је 2. Мојсијева 20:5, а говори о идолопоклонству: "Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, који походим грехе отачке на синовима до трећег и до четвртог колена, оних који мрзе на мене.” Овај стих не говори толико о казни колико о последицама, да се последице нечијег греха могу осетити генерацијама касније. Бог је рекао Израиљу да ће њихова деца осетити утицај генерације својих родитеља, што је природна последица њихове непослушности и мржње према Богу. Деца која одрасту у таквом окружењу исто ће тако постати идолопоклоници јер ће упасти у општеприхваћени образац непослушности. Последица једне непослушне генерације је зло толико дубоко укорењено да је потребно да прође још неколико генерација да би се искоренило. Бог нас не држи одговорним за грехе наших родитеља, али понекад осећамо последице греха који су починили наши родитељи, као што илуструје 2. Мојсијева 20:5.

Као што Језекиљ 18:20 показује, свако од нас је одговоран за своје грехове због којих ће морати да буде кажњен. Нико не може да подели кривицу са неким другим, нити неко други може да буде одговоран за то. Међутим, ово правило има један изузетак који важи за цело човечанство. Један човек је узео на себе грехе других и поднео казну због њих да би грешници могли да постану потпуно праведни и чисти пред Богом. Тај човек је Исус Христос. Бог је послао Исуса на овај свет да замени своју праведност за наш грех. "Онога који није знао греха Бог је учинио грехом за нас, да ми у њему постанемо праведност Божија" (2. Коринћанима 5:21). Исус Христос узима осуду за грех од оних који му прилазе у вери.Врати се на Српску страну

Да ли деца бивају кажњена за грехе својих родитеља?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries