v Da li je psovanje greh?
settings icon
share icon
Pitanje

Da li je psovanje greh?

српски

Odgovor


Definitivno je greh psovati (proklinjati, itd...). Sveto pismo vrlo mnogo o tome govori. Efežanima 4:29 nam govori: „Ni jedna ružna reč da ne izlazi iz vaših usta, nego samo koja je dobra za nazidanje — gde je potrebno, da slušaocima bude blagotvorna". 1. Petrova 3:10 govori: „jer »ko hoće da voli život i da vidi dobre dane, neka zadrži svoj jezik od zla i usne svoje — da ne govore prevaru". Jakovljeva 3:9-12 ukratko ovo sumira: „Njim blagosiljamo Gospoda i Oca, i njim proklinjemo ljude koji su stvoreni po slici Božijoj; iz istih usta izlazi blagoslov i kletva. To tako ne treba da bude, braćo moja. Toči li izvor iz istog otvora slatku i gorku vodu? Može li, braćo moja, smokva da donese masline ili vinova loza smokve? Ni slan izvor ne može dati slatku vodu."

Jakovljeva jasno ističe da život hrišćana, „braće", ne treba da karakteriše loš jezik. Analogijom da slana i slatka voda ne mogu da poteknu iz istog izvora (što nije karakteristika izvora), njegova poenta je da je nekarakteristično za vernika da u isto vreme i slavi Boga i proklinje svojim ustima. Ne možemo da slavimo Boga dok u isto vreme proklinjemo svoju braću.

Isus je objasnio da ono što izlazi in naših usta je ono čega su naša srca puna. Pre ili kasnije, zlo u srcu dolazi iz usta preko psovki. Ali kda su nam srca prepuna Božije dobrote, iz naših usta će se izliti slavljenje Boga i ljubav prema drugima. Naš govor će uvek biti slika onoga što nam je u srcu. „Dobar čovek iz dobre riznice svoga srca iznosi dobro, a zao čovek iz zle riznice iznosi zlo; jer njegova usta govore ono čega je srce puno" (Luka 6:45).

Zašto je psovanje/proklinjanje greh? Greh je stanje našeg srca, uma i „unutrašnjeg čoveka" (Rimljanima 7:22), što se manifestuje kroz naše misli, dela i reči. Kada psujemo ili proklinjemo svedočimo o grehu i njegovoj pokvarenosti u našem srcu, što treba da ispovedimo i da se pokajemo. Kada se pouzdamo u Hrista, primimo novu prirodu od Boga (2. Korinćanima 5:17), naša srca se transformišu i naš govor reflektuje novu prirodu koju nam je Bog dao (Rimljanima 12:1–2). Na svu sreću, kada pogrešimo, naš veliki Bog je „veran i pravedan da nam oprosti grehe i očisti nas od svake nepravednosti" (1 Jovan 1:9).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je psovanje greh?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries