settings icon
share icon
Питање

Да ли је псовање грех?

srpski
Одговор


Дефинитивно је грех псовати (проклињати, итд...). Свето писмо врло много о томе говори. Ефежанима 4:29 нам говори: „Ни једна ружна реч да не излази из ваших уста, него само која је добра за назидање — где је потребно, да слушаоцима буде благотворна". 1. Петрова 3:10 говори: „јер »ко хоће да воли живот и да види добре дане, нека задржи свој језик од зла и усне своје — да не говоре превару". Јаковљева 3:9-12 укратко ово сумира: „Њим благосиљамо Господа и Оца, и њим проклињемо људе који су створени по слици Божијој; из истих уста излази благослов и клетва. То тако не треба да буде, браћо моја. Точи ли извор из истог отвора слатку и горку воду? Може ли, браћо моја, смоква да донесе маслине или винова лоза смокве? Ни слан извор не може дати слатку воду."

Јаковљева јасно истиче да живот хришћана, „браће", не треба да карактерише лош језик. Аналогијом да слана и слатка вода не могу да потекну из истог извора (што није карактеристика извора), његова поента је да је некарактеристично за верника да у исто време и слави Бога и проклиње својим устима. Не можемо да славимо Бога док у исто време проклињемо своју браћу.

Исус је објаснио да оно што излази ин наших уста је оно чега су наша срца пуна. Пре или касније, зло у срцу долази из уста преко псовки. Али кда су нам срца препуна Божије доброте, из наших уста ће се излити слављење Бога и љубав према другима. Наш говор ће увек бити слика онога што нам је у срцу. „Добар човек из добре ризнице свога срца износи добро, а зао човек из зле ризнице износи зло; јер његова уста говоре оно чега је срце пуно" (Лука 6:45).

Зашто је псовање/проклињање грех? Грех је стање нашег срца, ума и „унутрашњег човека" (Римљанима 7:22), што се манифестује кроз наше мисли, дела и речи. Када псујемо или проклињемо сведочимо о греху и његовој покварености у нашем срцу, што треба да исповедимо и да се покајемо. Када се поуздамо у Христа, примимо нову природу од Бога (2. Коринћанима 5:17), наша срца се трансформишу и наш говор рефлектује нову природу коју нам је Бог дао (Римљанима 12:1–2). На сву срећу, када погрешимо, наш велики Бог је „веран и праведан да нам опрости грехе и очисти нас од сваке неправедности" (1 Јован 1:9).Врати се на Српску страну

Да ли је псовање грех?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries