settings icon
share icon
Pitanje

Da li je proždrljivost greh? Šta Biblija kaže o preteranom konzumiranju hrane?

српски

Odgovor


Proždrljivost je izgleda greh koji hrišćani vole da ignorišu. Brzi smo da etiketiramo pušenje i pijenje alkohola kao greh, ali iz nekog razloga prihvatamo ili bar tolerišemo proždrljivost. Mnogi argumenti po kojima su pušenje i alkohol zavisnost i opasnost po zdravlje mogu isto tako da se primene i na proždrljivost. Većina vernika ne bi ni pomislila na čašu vina ili cigaretu, ali zato nemaju nikakav problem da se prejedu kada sednu za sto. A tako ne bi trebalo da bude.

U Pričama Solomunovim 23:20-21 nalazimo upozorenje: “Ne budi među pijanicama ni među izjelicama. Jer pijanica i izjelica osiromašiće, i spavač hodiće u ritama.” Dalje, u istoj knjizi 28:7 čitamo: “Ko čuva zakon, sin je razuman, a ko se druži s izjelicama, sramoti oca svog.” Takođe, u 23:2 piše: “Inače bi saterao sebi nož u grlo, ako bi bio lakom.”

Telesni nagoni su prava slika toga koliko možemo da kontrolišemo sebe. Ako smo nesposobni da se kontrolišemo kod jela, verovatno ne možemo da kontrolišemo ni ostale navike, na primer one koje se tiču uma (požuda, pohlepa, bes), niti da se uzdržavamo od ogovaranja i svađa. Ne smemo dozvoliti nagonima da nas kontrolišu, već mi treba da kontrolšemo njih. (Vidi 5. Mojsijeva 21:20, Priče Solomunove 23:2, 2. Petrova 1:5-7, 2. Timoteju 3:1-9 i 2. Korinćanima 10:5.) Samokontrola ili snaga da kažemo “ne” neumerenosti je plod Duha koji je zajednički svim vernicima (Galatima 5:22).

Bog nas je blagoslovio tako što je napunio zemlju hranom od koje živimo i u kojoj možemo da uživamo. Zato treba da je konzumiramo sa poštovanjem i u umerenim količinama. Bog nas poziva da kontrolišemo svoje nagone, a ne da oni kontrolišu nas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je proždrljivost greh? Šta Biblija kaže o preteranom konzumiranju hrane?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries