settings icon
share icon
Питање

Да ли је прождрљивост грех? Шта Библија каже о претераном конзумирању хране?

srpski
Одговор


Прождрљивост је изгледа грех који хришћани воле да игноришу. Брзи смо да етикетирамо пушење и пијење алкохола као грех, али из неког разлога прихватамо или бар толеришемо прождрљивост. Многи аргументи по којима су пушење и алкохол зависност и опасност по здравље могу исто тако да се примене и на прождрљивост. Већина верника не би ни помислила на чашу вина или цигарету, али зато немају никакав проблем да се преједу када седну за сто. А тако не би требало да буде.

У Причама Соломуновим 23:20-21 налазимо упозорење: “Не буди међу пијаницама ни међу изјелицама. Јер пијаница и изјелица осиромашиће, и спавач ходиће у ритама.” Даље, у истој књизи 28:7 читамо: “Ко чува закон, син је разуман, а ко се дружи с изјелицама, срамоти оца свог.” Такође, у 23:2 пише: “Иначе би сатерао себи нож у грло, ако би био лаком.”

Телесни нагони су права слика тога колико можемо да контролишемо себе. Ако смо неспособни да се контролишемо код јела, вероватно не можемо да контролишемо ни остале навике, на пример оне које се тичу ума (пожуда, похлепа, бес), нити да се уздржавамо од оговарања и свађа. Не смемо дозволити нагонима да нас контролишу, већ ми треба да контролшемо њих. (Види 5. Мојсијева 21:20, Приче Соломунове 23:2, 2. Петрова 1:5-7, 2. Тимотеју 3:1-9 и 2. Коринћанима 10:5.) Самоконтрола или снага да кажемо “не” неумерености је плод Духа који је заједнички свим верницима (Галатима 5:22).

Бог нас је благословио тако што је напунио земљу храном од које живимо и у којој можемо да уживамо. Зато треба да је конзумирамо са поштовањем и у умереним количинама. Бог нас позива да контролишемо своје нагоне, а не да они контролишу нас.Врати се на Српску страну

Да ли је прождрљивост грех? Шта Библија каже о претераном конзумирању хране?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries