v Šta je greh nečinjenja?
settings icon
share icon
Pitanje

Šta je greh nečinjenja?

српски

Odgovor


Jakovjeva 4:17 kaže: „Ko, dakle, zna da čini dobro, a ne čini, greh mu je". Greh nečinjenja je greh koji je rezultat nečinjenja onoga što Božija Reč podučava i što bi trebalo da radimo. Generalno se koristi u suprotnosti sa „gresima činjenja" koje osoba aktivno čini. Pavle poredi ova dva koncepta u Rimljanima 7:14-20. On osuđuje svoju sklonost ka obema vrstama greha. On radi ono što ne želi da radi i zna da je pogrešno – greh činjenja, i ne radi ono što zna da bi trebalo da radi i zaista to želi – greh nečinjenja. Ovo je slika nove prirode u konfliktu sa telom u kome prebiva.

U Novom zavetu, klasičan primer koji Isus daje priča o dobrom Samarjaninu. Pošto je bio pretučen na smrt i ostavljen da mu neko pomogne, prva dva čoveka koji prolaze pored njega, sveštenik i Levit, koji znaju šta je ispravno, ništa ne učine. Treći čovek, Samarjanin, zastane i pokaže saosećanje prema čoveku kome je potrebna pomoć (Luka 10:30-37). Isus je koristio ovaj primer da bi dao pouku da i mi treba da pomognemo onima kojima je potrebna pomoć. Time je jasno rekao da je greh izbegavati činjenje dobra, kao što je greh činjenje zla.

Isus dalje opisuje grehe nečinjenja u Mateju 25:31-46. Jarci koje je Hristos oterao su oni koji su videli da su drugi gladni i žedni ali im nisu dali ni hranu ni vodu. To su oni koji su videli da nekima treba odeća, da su bolesni ili u zatvoru, ali ništa nisu uradili da ih uteše. To su sve primeri greha nečinjenja. Nije bilo namernog greha da ti ljudi gladuju ili nemaju odeću, ali greh nečinjenja su počinili oni koji su mogli da im pomognu a njihov izbor je bio da to ne urade.

Na kraju. Apostol Pavle sve to sumira tvrdnjom koja objašnjava zašto bi trebalo da radimo ono što je ispravno i uzdržimo se od greha nečinjenja: „I ne malaksavajmo čineći dobro; jer ćemo u svoje vreme žnjeti — ako ne klonemo" (Galaćanima 6:9). Kada činimo volju našeg nebeskog Oca (Matej 12:50), izbegavamo grehe nečinjenja i živimo produktivno, plodotvorno, bogougodnim životom (Rimljanima 12:1-2; Jovan 15:1–11).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je greh nečinjenja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries