settings icon
share icon
Pitanje

Da li ćemo moći da grešimo na nebu?

српски

Odgovor


Biblija opisuje nebo ili večno stanje veoma detaljno u poglavljima Otkrivenja 21–22. Nigde u tim poglavljima se ne pominje mogućnost greha. U stvari, imamo obećanje da u večnom stanju nikada nećemo doživeti smrt, tugu, plač ili bol (Otkrivenje 21:4) — odsustvo tih stvari je pozitivan dokaz da nema greha, jer su te stvari proizvod greha (videti Rimljanima 6:23).

Grešnici neće biti na nebu nego u ognjenom jezeru (Otkrivenje 21:8). Ništa nečisto nikada neće otići na nebo (Otkrivenje 21:27). Oni koji greše su izvan neba (Otkrivenje 22:15). Starozavetno proročanstvo nas takođe uverava da će Carstvo Božije isključiti grešnost:
„Biće tamo put,
i zvaće se Sveti put.
Neće po njemu ići nečist,
nego će za njih biti, za one koji Putem idu,
a tu ludi neće zalutati…
Ići će samo spaseni…
Dakle, odgovor je ne, neće biti moguće da grešimo na nebu.

Bog hoće naše posvećenje (1. Solunjanima 4:3); to jest, On hoće da nas učini svetima i slobodnim od greha. Naše osvećenje ima tri faze: pozicijsko osvećenje nas spašava od kazne greha u trenutku kada poverujemo u Hrista; progresivno osvećenje nas spašava od sile greha dok rastemo u Hristu; i potpuno osvećenje nas spašava od prisustva greha dok ulazimo u Hristovo prisustvo. „ Znamo da ćemo - kad se on pokaže - biti njemu slični, jer ćemo ga gledati onakvog kakav je"(1. Jovanova 3:2). Drugim rečima, proces kojim nas Bog posvećuje uključuje opravdanje, sazrevanje i proslavljanje.

Proslavljanje koje Bog obećava svojoj deci (Rimljanima 8:30) nužno uključuje bezgrešnost, jer grešna bića ne mogu biti proslavljena. Nebo, mesto slave Božje je bezgrešno. Pavle se moli u 1. Solunjanima 5:23: „ A sam Bog mira da vas posveti potpuno". On povezuje Hristovo slavno javljanje sa našim ličnim proslavljanjem: „ Kada se javi Hristos, naš život, onda ćete se i vi s njim javiti u slavi" (Kološanima 3:4). Ovo proslavljeno stanje biće naše konačno odvajanje od greha, potpuno posvećenje u svakom pogledu. Nećemo biti u mogućnosti da grešimo na nebu.

Jakov 1:14 pruža još jednu garanciju da nećemo zgrešiti na nebu: „ Nego svako podleže iskušenju na taj način što ga njegova sopstvena požuda vuče i mami ". U ovom grešnom svetu svakodnevno se suočavamo sa iskušenjima i Jakov identifikuje dve sile koje nas podstiču na greh: našu sopstvenu zlu želju (naša grešna priroda) i primamljivost (đavolje šeme). Nijedna od tih sila neće biti na nebu. Naša grešna priroda će biti iskorenjena u našem proslavljanju, a kušač će biti poslat u ognjeno jezero gde nam ne može nauditi (Otkrivenje 20:10).

Biblijа uči da je nebo ili večno stanje potpuno sveto. Tamo neće biti mogućnosti za greh, tamo ćemo biti obučeni u pravednost (Otkrivenje 19:8) i bićemo večno utvrđeni u našem stanju blaženstva. Delo koje je Bog obećao da će završiti u nama biće završeno (Filipljanima 1:6). Naše oslobođenje će biti potpuno, pošto su izabrani otkupljeni — telo, duša i um — na slavu Jagnjeta (Otkrivenje 5:6–10).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li ćemo moći da grešimo na nebu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries