v Da li je greh deliti, daunloudovati ili baviti se piraterijom sa materijalima koji imaju autoska prava (muzika, filmovi, softver) preko interneta?
settings icon
share icon
Pitanje

Da li je greh deliti, daunloudovati ili baviti se piraterijom sa materijalima koji imaju autoska prava (muzika, filmovi, softver) preko interneta?

српски

Odgovor


Nikada ranije nije bilo lakše da se daunlouduje neki materijal. Sa jednim klikom miša, ili pritiskom na dugme na fotokopiru ili skeneru, možemo da kopiramo i distribuiramo elektronske i štampane materijale. Kopiranje i korišćenje nečijeg materijala je veoma uobičajeno, ali osim ako imamo sigurnu dozvolu za to, to korišćenje nije ispravno.

Sveto pismo nam kaže da se pokorimo zakonu vlasti pod kojima živimo (Rimljanima 13:1–7). To je ovde jedan od ključnih problema. Bog nam daje zapovest da se pokorimo vlastima. Jedina dozvola da se ne pokorimo vlstima je u uslučaju ako traže da budemo neposlušni nečemu što je Bog zapovedio (Dela 5:29). Zbog zakona o autorskim pravima, prema zakonu je pogrešno da daunloudujemo, ili delimo, bavimo se piraterijom sa materijalima koji imaju autorska prava bez dozvole umernika/autora/izdavača. Pošto nam Bog daje zapovest da budemo poslušni zakonu, praktikovanje piraterije digitalnog internet materijala je je greh tamo gde je ilegalno. Oko 2000. godine, Napster je otvorio vrata za ovaj kopirajt problem i odmah bio podvrgnut parnicama koje su dovele do zatvaranja sajta i bankrota. Iako su posledice internet piraterije jasne, i dalje postoji bezbroj sajtova koji dele fajlove koji omogućavaju ljudima da nastave da koriste materijal koji ima autorska prava. Zbog parnica, mnogi od ovih sajtova traže naknadu za daunloud muzike ili filmova i brane da se ovi materijali dele sa drugima.

Međutim, problem kopiranja i deljenja materijala sa autoskim pravom je više od legalnog problema. Postoje i etički i moralni problemi. Uzimanje nečijeg vlasništva bez njegove dozvole je krađa, i intekeltualno vlasništvo je i dalje vlasništvo. Pisac pesme koji je radio na produkciji pesme je zaslužio finansijsku nadoknadu jer „…radnik je… dostojan svoje plate" (Luka 10:7). Kada se pesma kopira i da nekom drugom, to je jedan manje kupac te pesme. Umetnik je na gubitku, bez obzira koliko je mali gubitak od autorksih prava koje zaslužuje. Isti princip važi i za pirateriju sa filmovima, fotokopiranjem teksta pozorišnog teksta, programom za nedeljnu školu u crkvi i skidanjem softvera.

Hrišćanin nikada ne bi trebalo da krade tuđe vlasništvo, ali to je upravo ono što se dešava kada neko daulouduje muziku bez dozvole autora. Hrišćanska služba nikada ne bi trebalo da traži da neko radi za nju besplatno – ali to se dešava kada crkva fotokopira tekstove ili note pesama bez dozvole. Legalno i etički trebalo bi da se držimo zakona o autorskim pravima i platimo cenu rada tvoraca materijala koje koristimo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je greh deliti, daunloudovati ili baviti se piraterijom sa materijalima koji imaju autoska prava (muzika, filmovi, softver) preko interneta?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries