settings icon
share icon
Питање

Да ли је грех делити, даунлоудовати или бавити се пиратеријом са материјалима који имају аутоска права (музика, филмови, софтвер) преко интернета?

srpski
Одговор


Никада раније није било лакше да се даунлоудује неки материјал. Са једним кликом миша, или притиском на дугме на фотокопиру или скенеру, можемо да копирамо и дистрибуирамо електронске и штампане материјале. Копирање и коришћење нечијег материјала је веома уобичајено, али осим ако имамо сигурну дозволу за то, то коришћење није исправно.

Свето писмо нам каже да се покоримо закону власти под којима живимо (Римљанима 13:1–7). То је овде један од кључних проблема. Бог нам даје заповест да се покоримо властима. Једина дозвола да се не покоримо влстима је у услучају ако траже да будемо непослушни нечему што је Бог заповедио (Дела 5:29). Због закона о ауторским правима, према закону је погрешно да даунлоудујемо, или делимо, бавимо се пиратеријом са материјалима који имају ауторска права без дозволе умерника/аутора/издавача. Пошто нам Бог даје заповест да будемо послушни закону, практиковање пиратерије дигиталног интернет материјала је је грех тамо где је илегално. Око 2000. године, Напстер је отворио врата за овај копирајт проблем и одмах био подвргнут парницама које су довеле до затварања сајта и банкрота. Иако су последице интернет пиратерије јасне, и даље постоји безброј сајтова који деле фајлове који омогућавају људима да наставе да користе материјал који има ауторска права. Због парница, многи од ових сајтова траже накнаду за даунлоуд музике или филмова и бране да се ови материјали деле са другима.

Међутим, проблем копирања и дељења материјала са аутоским правом је више од легалног проблема. Постоје и етички и морални проблеми. Узимање нечијег власништва без његове дозволе је крађа, и интекелтуално власништво је и даље власништво. Писац песме који је радио на продукцији песме је заслужио финансијску надокнаду јер „…радник је… достојан своје плате" (Лука 10:7). Када се песма копира и да неком другом, то је један мање купац те песме. Уметник је на губитку, без обзира колико је мали губитак од ауторксих права које заслужује. Исти принцип важи и за пиратерију са филмовима, фотокопирањем текста позоришног текста, програмом за недељну школу у цркви и скидањем софтвера.

Хришћанин никада не би требало да краде туђе власништво, али то је управо оно што се дешава када неко даулоудује музику без дозволе аутора. Хришћанска служба никада не би требало да тражи да неко ради за њу бесплатно – али то се дешава када црква фотокопира текстове или ноте песама без дозволе. Легално и етички требало би да се држимо закона о ауторским правима и платимо цену рада твораца материјала које користимо.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је грех делити, даунлоудовати или бавити се пиратеријом са материјалима који имају аутоска права (музика, филмови, софтвер) преко интернета?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries