settings icon
share icon
Pitanje

Da li će generacija koja je videla obnovu Izraela kao nacije biti još uvek živa kada se Hrist bude vratio po drugi put?

српски

Odgovor


Ovaj koncept se obično uzima iz stiha Matej 24:34: „Zaista vam kažem da ovaj naraštaj neće proći dok se sve ovo ne zbude". U prethodnim stihovima Matej 24:1–33, dato je objašnjenje događaja u poslednjim vremenima vezanim za Izrael. Zbog toga su neki tumači mislili da će poslednja vremena početi kada se Izrael ponovo uspostavi kao nacija (što se desilo 1948). Međutim, kako vreme sve više prolazi od 1948, vremenski raspon koji pokriva „generacija" je morao da se stalno povećava. Sada je prošlo više od 60 godina, što je daleko više od standardne definicije generacije.

Najveći problem u vezi sa ovim učenjem je da Matej 24 ne pominje ponovno okupljanje Izraela niti nam daje bilo koju početnu tačku za brojanje godina te „generacije". Ono što se na osnovu konteksta može zaključiti je da kad počnu da se zbivaju događaji poslednjih vremena, desiće se brzo. „Ovaj naraštaj" je generacija koja je živa tokom početka nevolja (8. stih). Kada nevolje započnu, stvari će se brzo nizati.

Isusove proročke reči iz Mateja 24 bi mogle da imaju i „duplo ispunjenje". Neki od događaja su se zbili 70. g. n.e. kada su Rimljani uništili Jerusalim. Drugi događaji (stihovi 29-31, na primer) još uvek se nisu zbili. Neke od Isusovih reči bile su ispunjene nedugo pošto ih je izgovorio (u toku Njegove generacije), druge će se ispuniti tek tokom generacije poslednjih vremena.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li će generacija koja je videla obnovu Izraela kao nacije biti još uvek živa kada se Hrist bude vratio po drugi put?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries