settings icon
share icon
Питање

Да ли ће генерација која је видела обнову Израела као нације бити још увек жива када се Христ буде вратио по други пут?

srpski
Одговор


Овај концепт се обично узима из стиха Матеј 24:34: „Заиста вам кажем да овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде". У претходним стиховима Матеј 24:1–33, дато је објашњење догађаја у последњим временима везаним за Израел. Због тога су неки тумачи мислили да ће последња времена почети када се Израел поново успостави као нација (што се десило 1948). Међутим, како време све више пролази од 1948, временски распон који покрива „генерација" је морао да се стално повећава. Сада је прошло више од 60 година, што је далеко више од стандардне дефиниције генерације.

Највећи проблем у вези са овим учењем је да Матеј 24 не помиње поновно окупљање Израела нити нам даје било коју почетну тачку за бројање година те „генерације". Оно што се на основу контекста може закључити је да кад почну да се збивају догађаји последњих времена, десиће се брзо. „Овај нараштај" је генерација која је жива током почетка невоља (8. стих). Када невоље започну, ствари ће се брзо низати.

Исусове пророчке речи из Матеја 24 би могле да имају и „дупло испуњење". Неки од догађаја су се збили 70. г. н.е. када су Римљани уништили Јерусалим. Други догађаји (стихови 29-31, на пример) још увек се нису збили. Неке од Исусових речи биле су испуњене недуго пошто их је изговорио (у току Његове генерације), друге ће се испунити тек током генерације последњих времена.

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли ће генерација која је видела обнову Израела као нације бити још увек жива када се Христ буде вратио по други пут?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries