settings icon
share icon
Pitanje

Gde je raj? Koja je lokacija raja?

српски

Odgovor


Raj je zaista stvarno mesto. Biblija vrlo konkretno govori o postojanju raja- i pristupu raju putem vere u Isusa Hrista – ali ne postoje stihovi koji nam daju geografsku lokaciju. Kratak odgovor na ovo pitanje je: „Raj je tamo gde je Bog". Mesto na koje se odnosi ovo pitanje naziva se „treće nebo" i „raj" u 2. Korinćanima 12:1-4, gde apostol Pavle govori o živom čoveku koji je bio „otrgnut i uzdignut" do neba i nije mogao da ga opiše. Grčka reč koja se prevodi sa „uzdignut" koristi se i u 1. Solunjanima 4:17 prilikom opisivanja uznesenja Crkve, kada će vernici biti uzdignuti da budu sa Gospodom. Ovi odeljci doveli su do zaključka da je nebo iza vazdušnog prostora zemlje i iza zvezda.

Međutim, pošto je Bog duh „raj" ne može da označava mesto udaljeno od nas koje On nastanjuje. Za grčke bogove se smatralo da provode većinu vremena daleko od zemlje u nekoj vrsti nebeskih Bahama, ali Bog Biblije nije takav. On je uvek pored nas kada ga prizovemo (Jakovljeva 4:8) i mi smo ohrabreni da mu „priđemo" (Jevrejima 10:1,22). Pod uslovom da se za „raj" gde sveci i anđeli obitavaju smatra da je neka vrsta lokacije, jer su sveci i anđeli Božija stvorenja i postoje u prostoru i vremenu. Ali, kada se kaže da je Stvoritelj „na nebu", pod tim se misli da On obitava u drugačijoj realnosti od naše, a ne na drugom mestu.

Biblija stalno naglašava da je Bog na nebu uvek blizu svoje dece na zemlji. Novi zavet često pominje raj. Ipak, iako se često pominje, detaljan opis lokacije nedostaje. Možda je Bog namerno sakrio ovu lokaciju, jer je za nas bitnije da se usredsredimo na Boga neba umesto na opis ili njegovu lokaciju. Važnije je znati „zašto" a ne„ gde." Novi zavet više se usredsrešuje na svrhu neba, nego što nam govori kakvo je i gde je. Videli smo da pakao služi za odvajanje i kaznu (Matej 8:12; 22:13). Sa druge strane, nebo služi za zajedništvo i večnu radost i ono što je najvažnije, za slavljenje oko Božijeg prestola.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Gde je raj? Koja je lokacija raja?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries