settings icon
share icon
Питање

Где је рај? Која је локација раја?

srpski
Одговор


Рај је заиста стварно место. Библија врло конкретно говори о постојању раја- и приступу рају путем вере у Исуса Христа – али не постоје стихови који нам дају географску локацију. Кратак одговор на ово питање је: „Рај је тамо где је Бог". Место на које се односи ово питање назива се „треће небо" и „рај" у 2. Коринћанима 12:1-4, где апостол Павле говори о живом човеку који је био „отргнут и уздигнут" до неба и није могао да га опише. Грчка реч која се преводи са „уздигнут" користи се и у 1. Солуњанима 4:17 приликом описивања узнесења Цркве, када ће верници бити уздигнути да буду са Господом. Ови одељци довели су до закључка да је небо иза ваздушног простора земље и иза звезда.

Међутим, пошто је Бог дух „рај" не може да означава место удаљено од нас које Он настањује. За грчке богове се сматрало да проводе већину времена далеко од земље у некој врсти небеских Бахама, али Бог Библије није такав. Он је увек поред нас када га призовемо (Јаковљева 4:8) и ми смо охрабрени да му „приђемо" (Јеврејима 10:1,22). Под условом да се за „рај" где свеци и анђели обитавају сматра да је нека врста локације, јер су свеци и анђели Божија створења и постоје у простору и времену. Али, када се каже да је Створитељ „на небу", под тим се мисли да Он обитава у другачијој реалности од наше, а не на другом месту.

Библија стално наглашава да је Бог на небу увек близу своје деце на земљи. Нови завет често помиње рај. Ипак, иако се често помиње, детаљан опис локације недостаје. Можда је Бог намерно сакрио ову локацију, јер је за нас битније да се усредсредимо на Бога неба уместо на опис или његову локацију. Важније је знати „зашто" а не„ где." Нови завет више се усредсрешује на сврху неба, него што нам говори какво је и где је. Видели смо да пакао служи за одвајање и казну (Матеј 8:12; 22:13). Са друге стране, небо служи за заједништво и вечну радост и оно што је најважније, за слављење око Божијег престола.

EnglishВрати се на Српску страну

Где је рај? Која је локација раја?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries