settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači žalostiti / gasiti Svetog Duha?

српски

Odgovor


Kada se u Svetom pismu koristi reč „gasiti“ ona se odnosi na gašenje vatre. Kada vernici stave na sebe oklop vere, kao deo Božijeg oružja koje im pripada (Efescima 6:16), oni gase sotonske vatrene strele. Hrist je opisao pakao kao mesto gde se vatra neće gasiti (Marko 9:44, 46, 48). Takođe, Sveti Duh je vatra koja prebiva u svakom verniku. On želi sebe da iskaže u našim postupcima i stavovima. Kada venici ne dozvole Duhu da bude viđen u našim postupcima, kada radimo ono što znamo da je pogrešno, potuskujemo ili gasimo Duha, ne dozvoljavamo Duhu da sebe otkrije na način na koji On to želi.

Da bismo razumeli šta znači žalostiti Duha, moramo prvo da razumemo da to pre svega pokazuje da Sveti Duh poseduje tvoju ličnost. Samo osoba može da bude ožalošćena, zato Duh mora biti božanska osoba da bi mogla da ima ovu emociju. Kada to shvatimo, biće nam jasnije kako ga žalostimo, uglvnom zato što smo previše žalosni. Efescima 4:30 nam kaže da ne žalostimo Duha. Duha žalostimo kada živimo kao pagani (4:17-19), kad lažemo (4:25), ljutimo se (4:26-27), krademo (4:28), kunemo (4:29), ogorčenošću (4:31), neopraštanjem (4:32) i seksualnim nemoralom (5:3-5). Žalostiti Duha znači ponašati se grešno bez obzira na to da li se radi o mislima ili delima.

I gašenje i žalošćenje Duha ima slične efekte. Oboje sprečava pobožan životni stil. I jedno i drugo se odvija kada vernik zgreši protiv Boga i sledi svoje svetovne želje. Jedini pravi put kojim treba ići je put koji vodi vernika bliže Bogu i čistoti i što dalje od sveta i greha. Baš kao što mi ne volimo da budemo žalosni, i baš kao što ne želimo da gasimo ono što je dobro – isto tako ne bi trebalo da gasimo Svetog Duha odbijajući da sledimo Njegovo vođstvo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta znači žalostiti / gasiti Svetog Duha?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries