settings icon
share icon
Питање

Шта значи жалостити / гасити Светог Духа?

srpski
Одговор


Када се у Светом писму користи реч „гасити“ она се односи на гашење ватре. Када верници ставе на себе оклоп вере, као део Божијег оружја које им припада (Ефесцима 6:16), они гасе сотонске ватрене стреле. Христ је описао пакао као место где се ватра неће гасити (Марко 9:44, 46, 48). Такође, Свети Дух је ватра која пребива у сваком вернику. Он жели себе да искаже у нашим поступцима и ставовима. Када веници не дозволе Духу да буде виђен у нашим поступцима, када радимо оно што знамо да је погрешно, потускујемо или гасимо Духа, не дозвољавамо Духу да себе открије на начин на који Он то жели.

Да бисмо разумели шта значи жалостити Духа, морамо прво да разумемо да то пре свега показује да Свети Дух поседује твоју личност. Само особа може да буде ожалошћена, зато Дух мора бити божанска особа да би могла да има ову емоцију. Када то шватимо, биће нам јасније како га жалостимо, углвном зато што смо превише жалосни. Ефесцима 4:30 нам каже да не жалостимо Духа. Духа жалостимо када живимо као пагани (4:17-19), кад лажемо (4:25), љутимо се (4:26-27), крадемо (4:28), кунемо (4:29), огорченошћу (4:31), неопраштањем (4:32) и сексуалним неморалом (5:3-5). Жалостити Духа значи понашати се грешно без обзира на то да ли се ради о мислима или делима.

И гашење и жалошћење Духа има сличне ефекте. Обоје спречава побожан животни стил. И једно и друго се одвија када верник згреши против Бога и следи своје световне жеље. Једини прави пут којим треба ићи је пут који води верника ближе Богу и чистоти и што даље од света и греха. Баш као што ми не волимо да будемо жалосни, и баш као што не желимо да гасимо оно што је добро – исто тако не би требало да гасимо Светог Духа одбијајући да следимо Његово вођство.Врати се на Српску страну

Шта значи жалостити / гасити Светог Духа?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries