settings icon
share icon
Pitanje

Da li je pogrešno osećati frustraciju prema Bogu?

српски

Odgovor


Frustracija je ono osećanje nestrpljivosti i nervoze kada mislimo da naše potrebe nisu ispunjene ili kada se nosimo sa prividno nepremostivim problemima. Ponekad, Bog je fokus naše nestrpljivosti i nezadovoljstva – postanemo frustrirani Njime. Frustracija Bogom, Njegovim putevima i delanjem može biti kamen spoticanja hrišćanima. Bog lako može da reši taj problem- zašto ga ne reši? Bog zna šta ja želim- gde je On? Malo je hrišćana koji nisu bili frustrirani Gospodom u nekom periodu svog života zbog ovog ili onog razloga.

Marta je primer toga (Luka 10:38-42). Isus je posetio njen dom, a Marta je želela da priušti Isusu lep obrok. Biblija kaže da „se mnogo trudila da ga što bolje posluži″. U međuvremenu, Marija, Martina sestra „je sela kraj nogu Gospoda i slušala njegovu besedu″. U svojoj užurbanosti, Marta je osetila da je zaslužila neku pomoć u kuhinji i njena frustracija je ključala. Ona „priđe i reče: ,Gospode, zar ne mariš što me je moja sestra ostavila samu da služim? Reci joj, dakle, da mi pomogneʾ". Obrati pažnju da je Marta bila frustrirana i Marijom što joj ne pomaže i Gospodom što je dozvolio Mariji da bude „lenja". Isus je umirio svoju prijateljicu: „Marta, Marta, brineš se i uznemiravaš se za mnogo". Tada je iskoristio priliku da je poduči lekciji o tome da bude mirna i da upoznaje Boga (Psalam 46:10)- lekcija koju zaboravljamo kada smo frustrirani.

Druga poznata priča je priča o Joni. On je, takođe, znao šta znači biti frustriran Gospodom. Jona je čuo glas od Boga, ali nije mu se svidelo to što je čuo (Jona 1:1-3a). Pošto je, nevoljno, objavio Božiju poruku Ninevljanima, Jona je bio ubeđen da oni neće slušati I da će imati to zadovoljstvo da vidi kako ih osvetoljubivi Bog uništava. Na Joninu žalost, Ninevljani su odgovorili pokajanjem i poniznošću pred Bogom (Jona 3:5-10). Jona je bio frustriran. Njegov osećaj za pravičnost suprotio se Božijoj milosti. Da stvar bude još gora, Bog je osušio lisnatu biljku pod kojom se Jona sakrio da pronađe hlad, izlažući Jonu jakom suncu (Jona 4:7). Jonina frustracija je bila toliko jaka da je želeo da umre (Jona 4:9). Bog je morao da podseti svog ljutog proroka da je njegova perspektiva bila pogrešna. Jona je više mario za beživotnu biljku, nego za grad pun ljudi. Frustracija može da zamagli našu viziju i uguši naše saosećanje.

Da li je pogrešno biti frustriran Bogom? Da, pogrešno je. Frustracija je proizvod grešne ljudske prirode. Frustracija Bogom može biti dokaz nedostatka poverenja u Njega ili nerazumevanja onog ko On jeste. Ako je Bog savršen, a Biblija kaže da jeste (Psalam 18:30), u tom slučaju, On ima savršene namere, savršeno vreme, savršene metode i savršene rezultate. Kako se usredsređujemo na Gospoda i verujemo Njemu, spoznaćemo mir, a ne frustraciju (Isaija 26:3).

Naša frustracija Bogom može biti nus proizvod naše tvrdoglavosti. Kada su naše ambicije u suprotnosti sa Božijom svrhom, prirodno je da ćemo biti frustrirani. Nije nikad preporučljivo da se borimo protiv Boga. Savle iz Tarsa je naučio tu lekciju na težak način i Isus je hteo da ga podseti: „Teško ti je protiv bodila ritati se″ (Dela 26:14). Jedna jednostavna molitva ponizne potčinjenosti pruža mnogo veću utehu nego tvrdoglavo insistiranje na našim planovima.

Bog kaže zemaljskim očevima: „Ne razdražujte svoju decu" (Kološanima 3:21). Bog ne želi da draži svoju decu. Kada osećamo frustraciju prema Bogu, to je zbog nedostatka razumevanja sa naše strane, a ne neki Božiji nedostatak. Najbolji način da se borimo sa frustracijom protiv Boga je da se potčinimo Njegovoj volji, prihvatimo Njegovo vreme i verujemo u Njegovu dobrotu. „Prebacite na Njega svu svoju brigu, jer On se brine za vas″ (1. Petrova 5:7).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je pogrešno osećati frustraciju prema Bogu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries