settings icon
share icon
Питање

Да ли је погрешно осећати фрустрацију према Богу?

srpski
Одговор


Фрустрација је оно осећање нестрпљивости и нервозе када мислимо да наше потребе нису испуњене или када се носимо са привидно непремостивим проблемима. Понекад, Бог је фокус наше нестрпљивости и незадовољства – постанемо фрустрирани Њиме. Фрустрација Богом, Његовим путевима и делањем може бити камен спотицања хришћанима. Бог лако може да реши тај проблем- зашто га не реши? Бог зна шта ја желим- где је Он? Мало је хришћана који нису били фрустрирани Господом у неком периоду свог живота због овог или оног разлога.

Марта је пример тога (Лука 10:38-42). Исус је посетио њен дом, а Марта је желела да приушти Исусу леп оброк. Библија каже да „се много трудила да га што боље послужи″. У међувремену, Марија, Мартина сестра „је села крај ногу Господа и слушала његову беседу″. У својој ужурбаности, Марта је осетила да је заслужила неку помоћ у кухињи и њена фрустрација је кључала. Она „приђе и рече: ,Господе, зар не мариш што ме је моја сестра оставила саму да служим? Реци јој, дакле, да ми помогнеʾ". Обрати пажњу да је Марта била фрустрирана и Маријом што јој не помаже и Господом што је дозволио Марији да буде „лења". Исус је умирио своју пријатељицу: „Марта, Марта, бринеш се и узнемираваш се за много". Тада је искористио прилику да је подучи лекцији о томе да буде мирна и да упознаје Бога (Псалам 46:10)- лекција коју заборављамо када смо фрустрирани.

Друга позната прича је прича о Јони. Он је, такође, знао шта значи бити фрустриран Господом. Јона је чуо глас од Бога, али није му се свидело то што је чуо (Јона 1:1-3а). Пошто је, невољно, објавио Божију поруку Ниневљанима, Јона је био убеђен да они неће слушати И да ће имати то задовољство да види како их осветољубиви Бог уништава. На Јонину жалост, Ниневљани су одговорили покајањем и понизношћу пред Богом (Јона 3:5-10). Јона је био фрустриран. Његов осећај за правичност супротио се Божијој милости. Да ствар буде још гора, Бог је осушио лиснату биљку под којом се Јона сакрио да пронађе хлад, излажући Јону јаком сунцу (Јона 4:7). Јонина фрустрација је била толико јака да је желео да умре (Јона 4:9). Бог је морао да подсети свог љутог пророка да је његова перспектива била погрешна. Јона је више марио за беживотну биљку, него за град пун људи. Фрустрација може да замагли нашу визију и угуши наше саосећање.

Да ли је погрешно бити фрустриран Богом? Да, погрешно је. Фрустрација је производ грешне људске природе. Фрустрација Богом може бити доказ недостатка поверења у Њега или неразумевања оног ко Он јесте. Ако је Бог савршен, а Библија каже да јесте (Псалам 18:30), у том случају, Он има савршене намере, савршено време, савршене методе и савршене резултате. Како се усредсређујемо на Господа и верујемо Њему, спознаћемо мир, а не фрустрацију (Исаија 26:3).

Наша фрустрација Богом може бити нус производ наше тврдоглавости. Када су наше амбиције у супротности са Божијом сврхом, природно је да ћемо бити фрустрирани. Није никад препоручљиво да се боримо против Бога. Савле из Тарса је научио ту лекцију на тежак начин и Исус је хтео да га подсети: „Тешко ти је против бодила ритати се″ (Дела 26:14). Једна једноставна молитва понизне потчињености пружа много већу утеху него тврдоглаво инсистирање на нашим плановима.

Бог каже земаљским очевима: „Не раздражујте своју децу" (Колошанима 3:21). Бог не жели да дражи своју децу. Када осећамо фрустрацију према Богу, то је због недостатка разумевања са наше стране, а не неки Божији недостатак. Најбољи начин да се боримо са фрустрацијом против Бога је да се потчинимо Његовој вољи, прихватимо Његово време и верујемо у Његову доброту. „Пребаците на Њега сву своју бригу, јер Он се брине за вас″ (1. Петрова 5:7).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли је погрешно осећати фрустрацију према Богу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries