settings icon
share icon
Pitanje

Kako je Isus izgledao?

српски

Odgovor


Biblija nikada ne daje bilo kakav fizički opis Hrista. Najbliže opisu nalazimo u Isaiji 53:2b: „U njega ne beše ni obličja ni lepote da bi ga gledali. Izgled njegov nije bio takav da bi nam se svideo“. Sve ovo nam govori da je Isusov izgled bio kao i svakog drugog čoveka – izgledao je obično. Isaija je prorokovao da će se dolazeći Sluga koji pati poteći iz skromnih uslova i neće nositi uobičajena odličja kraljeva i tako će Njegov pravi identited videti samo pronicljivo oko vere.

Isaija dalje opisuje Hristov izgled kao nekog ko će biti bičevan pre raspeća. „Toliko je nagrđeno bilo lice njegovo, toliko se odvajao izgled njegov od sinova čovječijih” (Isaija 52:14). Ove reči opisuju neljudsku okrutnost zbog koje je On patio do te mere, da više nije izgledao kao čovek (Matej 26:67, 27:30; Jovan 19:3). Njegov izgled je bio toliko strašan da su Ga ljudi zaprepašćeno gledali.

Većina slika koje imamo danas o Hristu verovatno nisu ispravne. Isus je bio Jevrejin, pa je verovatno imao tamnu put, tamne oči i tamnu kosu. Ovo je tako daleko od plavokosog, plavookog, bledunjavog Isusa na mnogim modernim slikama. Jedna stvar je jasna: da je za nas bilo bitno kako je stvarno izgledao, Matej, Petar i Jovan, koji su proveli tri godine sa Njim, bi sigurno mogli da nam daju tačan opis, kao što su mogli i Njegova braća, Jakov i Juda. Ipak, ovi novozavetni pisci nisu pružili nikakve detalje u vezi sa Njegovim fizičkim izgledom. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako je Isus izgledao?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries