settings icon
share icon
Питање

Како је Исус изгледао?

srpski
Одговор


Библија никада не даје било какав физички опис Христа. Најближе опису налазимо у Исаији 53:2б: „У њега не беше ни обличја ни лепоте да би га гледали. Изглед његов није био такав да би нам се свидео“. Све ово нам говори да је Исусов изглед био као и сваког другог човека – изгледао је обично. Исаија је пророковао да ће се долазећи Слуга који пати потећи из скромних услова и неће носити уобичајена одличја краљева и тако ће Његов прави идентитед видети само проницљиво око вере.

Исаија даље описује Христов изглед као неког ко ће бити бичеван пре распећа. „Толико је нагрђено било лице његово, толико се одвајао изглед његов од синова човјечијих” (Исаија 52:14). Ове речи описују нељудску окрутност због које је Он патио до те мере, да више није изгледао као човек (Матеј 26:67, 27:30; Јован 19:3). Његов изглед је био толико страшан да су Га људи запрепашћено гледали.

Већина слика које имамо данас о Христу вероватно нису исправне. Исус је био Јеврејин, па је вероватно имао тамну пут, тамне очи и тамну косу. Ово је тако далеко од плавокосог, плавооког, бледуњавог Исуса на многим модерним сликама. Једна ствар је јасна: да је за нас било битно како је стварно изгледао, Матеј, Петар и Јован, који су провели три године са Њим, би сигурно могли да нам дају тачан опис, као што су могли и Његова браћа, Јаков и Јуда. Ипак, ови новозаветни писци нису пружили никакве детаље у вези са Његовим физичким изгледом.

Врати се на Српску страну

Како је Исус изгледао?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries