settings icon
share icon
Pitanje

Koliko je bitna fizička privlačnost kada tražimo bračnog druga?

српски

Odgovor


Nema sumnje da je Bog stvorio muškarce i žene da budu fizički privučeni jedno drugom. Seksualna komponenta braka je bitna za bliskost između muža i žene radi rađanja dece i nastavka ljudske vrste. U isto vreme, ugovoreni brakovi – uključujući one situacije kada bračni partneri nikada ne vide jedno drugo sve do venčanja – bile su praksa vekovima unazad i još uvek se praktikuju u nekim delovima sveta.

Solomon je opisao privlačnost koju je osećao mladoženja za svoju voljenu u četvrtom i sedmom poglavlju knjige Pesma nad pesmama. On opisuje njenu fizičku lepotu i njegovu želju za njom. Ona mu odvraća u osmom poglavlju, opisujući svoju strast za njim i njenu želju za njegovim zagrljajem. Pesma nad pesmama je divan opis bračne ljubavi čiji je deo fizička privlačnost.

To ne znači da je fizička privlačnost najvažniji aspekt koji treba uzeti u obzir kada tražimo muža ili ženu. Jedan od razloga je taj da lepotu ne treba da svet definiše. Ono što svet smatra za lepo daleko je ispod merila lepote koje je opisano u Svetom pismu. Fizička lepota vremenom bledi, ali prava unutrašnja lepota sija iz žene koja voli Boga (Poslovice 31:30). Petar podstiče žene da razvijaju unutrašnju lepotu koja je „skriveni srdačni čovek s nepropadljivim ukrasom krotkog i mirnog duha; to je skupoceno pred Bogom. Jer tako su se nekad ukrašavale svete žene koje su se uzdale u Boga i pokoravale svojim muževima" (1. Petrova 3:3-5). Spoljna lepota nestaje, unutrašnja lepota je večna.

Muška privlačnost takođe bi trebalo da bude nešto što dolazi iznutra. Najočigledniji primer u Pismu je Isus: „U njega ne beše ni lepote ni obličja da bi ga gledali. Izgled njegov nije ništa bio da bi nam se dopao" (Isaija 53:2). A ipak je lepota Njegove slave i blagodati, kao utelovljenog Sina Božijeg, sijala toliko iz njega za sve koji su da videli. Lucifer/Sotona je prava suprotnost i opisan je kao model savršenstva, pun mudrosti i savrešne lepote (Jezekilj 28:12). Uprkos spoljašnje lepote Lucifer je bio otelovljenje zla i bezbožnosti.

Spoljna lepota je prolazna, ali muškarci i žene čije je rasuđivanje oštećeno grehom pridaju joj neadekvatnu važnost. Bog drugačije gleda. „Ne gleda Gospod na ono što čovek gleda. Čovek gleda na ono što oči vide, a Gospod gleda na srce" (1. Samuilova 16:7). Budući muž ili žena trebalo bi da budu pravi, nanovo rođeni hrišćani koji rastu i sazrevaju u veri i koji su poslušni Hristu. Dvoje ljudi koji imaju isti cilj u životu — da proslave Boga svime što rade otkriće da fizička privlačnost koju imaju jedno za drugo svakodnevno raste i traje ceo život.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koliko je bitna fizička privlačnost kada tražimo bračnog druga?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries