settings icon
share icon
Питање

Колико је битна физичка привлачност када тражимо брачног друга?

srpski
Одговор


Нема сумње да је Бог створио мушкарце и жене да буду физички привучени једно другом. Сексуална компонента брака је битна за блискост између мужа и жене ради рађања деце и наставка људске врсте. У исто време, уговорени бракови – укључујући оне ситуације када брачни партнери никада не виде једно друго све до венчања – биле су пракса вековима уназад и још увек се практикују у неким деловима света.

Соломон је описао привлачност коју је осећао младожења за своју вољену у четвртом и седмом поглављу књиге Песма над песмама. Он описује њену физичку лепоту и његову жељу за њом. Она му одвраћа у осмом поглављу, описујући своју страст за њим и њену жељу за његовим загрљајем. Песма над песмама је диван опис брачне љубави чији је део физичка привлачност.

То не значи да је физичка привлачност најважнији аспект који треба узети у обзир када тражимо мужа или жену. Један од разлога је тај да лепоту не треба да свет дефинише. Оно што свет сматра за лепо далеко је испод мерила лепоте које је описано у Светом писму. Физичка лепота временом бледи, али права унутрашња лепота сија из жене која воли Бога (Пословице 31:30). Петар подстиче жене да развијају унутрашњу лепоту која је „скривени срдачни човек с непропадљивим украсом кротког и мирног духа; то је скупоцено пред Богом. Јер тако су се некад украшавале свете жене које су се уздале у Бога и покоравале својим мужевима" (1. Петрова 3:3-5). Спољна лепота нестаје, унутрашња лепота је вечна.

Мушка привлачност такође би требало да буде нешто што долази изнутра. Најочигледнији пример у Писму је Исус: „У њега не беше ни лепоте ни обличја да би га гледали. Изглед његов није ништа био да би нам се допао" (Исаија 53:2). А ипак је лепота Његове славе и благодати, као утеловљеног Сина Божијег, сијала толико из њега за све који су да видели. Луцифер/Сотона је права супротност и описан је као модел савршенства, пун мудрости и саврешне лепоте (Језекиљ 28:12). Упркос спољашње лепоте Луцифер је био отеловљење зла и безбожности.

Спољна лепота је пролазна, али мушкарци и жене чије је расуђивање оштећено грехом придају јој неадекватну важност. Бог другачије гледа. „Не гледа Господ на оно што човек гледа. Човек гледа на оно што очи виде, а Господ гледа на срце" (1. Самуилова 16:7). Будући муж или жена требало би да буду прави, наново рођени хришћани који расту и сазревају у вери и који су послушни Христу. Двоје људи који имају исти циљ у животу mdash; да прославе Бога свиме што раде откриће да физичка привлачност коју имају једно за друго свакодневно расте и траје цео живот.

EnglishВрати се на Српску страну

Колико је битна физичка привлачност када тражимо брачног друга?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries