settings icon
share icon
Pitanje

Šta se dešava na finalnom sudu?

српски

Odgovor


Prva stvar koju treba da razumemo o finalnom sudu je da ne može da se izbegne. Bez obzira na to kako tumačimo proročanstvo o zadnjim vremenima, rečeno nam je da je „ljudima određeno da jednom umru, a zatim sud" (Jevrejima 9:27). Mi svi imamo božanski sastanak sa našim Stvoriteljem. Apostol Jovan zabeležio je neke detalje o finalnom sudu: „I videh veliki, beli presto, i onoga što sedi na njemu, od čijeg lica pobegoše zemlja i nebo, i ne nađe im se mesta. I videh mrtvace, velike i male, gde stoje pred prestolom, a knjige se otvoriše; i jedna druga knjiga bi otvorena, to je knjiga života. I mrtvacima se sudilo na osnovu onoga što je napisano u knjigama — po delima njihovim. I more dade mrtvace koji su u njemu, i smrt i ad dadoše mrtvace koji su u njima, i svako bi osuđen po delima svojim. I smrt i ad behu bačeni u vatreno jezero. Ovo je druga smrt, vatreno jezero. I ko god se ne nađe upisan u knjizi života, bi bačen u vatreno jezero" (Otkrivenje 20:11-15).

Ovaj izuzetan odlomak uvodi nas u temu finalnog suda – kraj ljudske istorije i početak večne države. Možemo biti sigurni u ovo; nijedna greška neće biti načinjena tokom našeg saslušanja, jer će nam suditi savršeni Bog (Matej 5:48; 1. Jovanova 1:5). Ovo će se pokazati kroz mnogo neporecivih dokaza. Prvo, Bog će biti savršeno pravedan i fer (Dela 10:34; Galatima 3:28). Drugo, Boga ne možemo obmanuti (Galatima 6:7). Treće, Bog ne može da potpadne pod uticaj bilo koje predrasude, izgovora ili laži (Luka 14:16-24).

Pošto će Bog Sin, Isus Hristos biti sudija (Jovan 5:22), Hristos će suditi svim nevernicima pred „velikim, belim prestolom" i biće kažnjeni na osnovu svojih načinjenih dela. Biblija jasno govori da nevernici sakupljaju gnev protiv sebe (Rimljanima 2:5) i da će Bog „svakom uzvratiti po njegovim delima" (Rimljanima 2:6). (Vernicima će se takođe suditi, na drugom sudu koji se zove „sud Božiji" (Rimljanima 14:10), ali pošto nam je dodeljena Hristova pravednost, a naša imena zapisana u Knizi života, bićemo nagrađeni, prema svojim delima). Na krajnjem sudu, sudbina nespašenih biće u rukama sveznajućeg Boga koji će svakome suditi prema stanju njegove duše.

Za sada, naša sudbina je u našim rukama. Kraj putovanja naše duše biće ili u večnom raju ili u večnom paklu (Matej 25:46). Moramo da izaberemo gde ćemo biti tako što prihvatimo ili odbacimo Hristovu žrtvu koju je On podneo za nas i moramo da načinimo izbor pre nego što se naši fizički životi na zemlji završe. Posle smrti, ne postoji više mogućnost izbora i naša sudbina nalazi se pred Božijim prestolom, gde će sve biti ogoljeno pred Njim (Jevrejima 4:13). Rimljanima 2:6 govore da će Bog„svakome uzvratiti po delima njegovim".

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta se dešava na finalnom sudu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries