settings icon
share icon
Питање

Шта се дешава на финалном суду?

srpski
Одговор


Прва ствар коју треба да разумемо о финалном суду је да не може да се избегне. Без обзира на то како тумачимо пророчанство о задњим временима, речено нам је да је „људима одређено да једном умру, а затим суд" (Јеврејима 9:27). Ми сви имамо божански састанак са нашим Створитељем. Апостол Јован забележио је неке детаље о финалном суду: „И видех велики, бели престо, и онога што седи на њему, од чијег лица побегоше земља и небо, и не нађе им се места. И видех мртваце, велике и мале, где стоје пред престолом, а књиге се отворише; и једна друга књига би отворена, то је књига живота. И мртвацима се судило на основу онога што је написано у књигама — по делима њиховим. И море даде мртваце који су у њему, и смрт и ад дадоше мртваце који су у њима, и свако би осуђен по делима својим. И смрт и ад беху бачени у ватрено језеро. Ово је друга смрт, ватрено језеро. И ко год се не нађе уписан у књизи живота, би бачен у ватрено језеро" (Откривење 20:11-15).

Овај изузетан одломак уводи нас у тему финалног суда – крај људске историје и почетак вечне државе. Можемо бити сигурни у ово; ниједна грешка неће бити начињена током нашег саслушања, јер ће нам судити савршени Бог (Матеј 5:48; 1. Јованова 1:5). Ово ће се показати кроз много непорецивих доказа. Прво, Бог ће бити савршено праведан и фер (Дела 10:34; Галатима 3:28). Друго, Бога не можемо обманути (Галатима 6:7). Треће, Бог не може да потпадне под утицај било које предрасуде, изговора или лажи (Лука 14:16-24).

Пошто ће Бог Син, Исус Христос бити судија (Јован 5:22), Христос ће судити свим неверницима пред „великим, белим престолом" и биће кажњени на основу својих начињених дела. Библија јасно говори да неверници сакупљају гнев против себе (Римљанима 2:5) и да ће Бог „сваком узвратити по његовим делима" (Римљанима 2:6). (Верницима ће се такође судити, на другом суду који се зове „суд Божији" (Римљанима 14:10), али пошто нам је додељена Христова праведност, а наша имена записана у Книзи живота, бићемо награђени, према својим делима). На крајњем суду, судбина неспашених биће у рукама свезнајућег Бога који ће свакоме судити према стању његове душе.

За сада, наша судбина је у нашим рукама. Крај путовања наше душе биће или у вечном рају или у вечном паклу (Матеј 25:46). Морамо да изаберемо где ћемо бити тако што прихватимо или одбацимо Христову жртву коју је Он поднео за нас и морамо да начинимо избор пре него што се наши физички животи на земљи заврше. После смрти, не постоји више могућност избора и наша судбина налази се пред Божијим престолом, где ће све бити огољено пред Њим (Јеврејима 4:13). Римљанима 2:6 говоре да ће Бог„свакоме узвратити по делима његовим".Врати се на Српску страну

Шта се дешава на финалном суду?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries