settings icon
share icon
Pitanje

Da li je pogrešno imati figure anđela?

српски

Odgovor


Same po sebi, figure anđela ne predstavljaju ništa loše. Kako neko posmatra figuru anđela određuje da li je to loše ili ne. Jedini razlog zbog koga bi figure anđela bile loše je ukoliko su predmet idolopoklonstva, ako im se osoba moli ili ih obožava, što Bog zabranjuje (1. Samuilova 12:21). Mi ne obožavamo anđele ili njihove figure. Jedino je Bog vredan našeg obožavanja (Psalm 99:5; Luka 4:8) i treba jedino na Njega da se oslanjamo u potpunosti (Psalam 9:10). Biblija govori vrlo jasno protiv religioznih slika. Kao rezultat toga, hrišćani moraju da budu vrlo obazrivi da nikada ne dozvole liku, bilo da je u pitanju figura anđela, slika Isusa, slika rođenja itd, da postane zamka ili nešto što nam odvraća pažnju.

Iako ne postoji ništa grešno u tome da imamo figure koje predstavljaju anđele ili bilo koje drugo stvorenje, ne smemo da im pripisujemo bilo kakve natprirodne moći ili uticaj u našim životima. Nijedna figura ne može da nas zaštiti od zla, da nam donese sreću ili da, na bilo koji način, utiče na nas. Takva verovanja su čisto praznoverje, za koje nema mesta u životu hrišćanina. U vezi sa praznoverjem je i idolopoklonstvo, a ono je zabranjeno u Bibliji i niko ko ga praktikuje neće ući u carstvo nebesko (Otkrivenje 21:27).

Takođe, treba priznati i da mi ne znamo kako anđeli zaista izgledaju. Figure su nečija ideja o tome kako bi oni mogli da izgledaju.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je pogrešno imati figure anđela?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries