settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o eutanaziji?

српски

Odgovor


Eutanazija može da bude veoma teška tema. Postoje dve strane koje treba izbalansirati. S jedne strane, ne želimo da preuzmemo život neke osobe u svoje ruke i prevremeno ga okončamo. S druge, u kom trenutku pustimo da osoba jednostavno umre i ne preuzimamo dalje korake da sačuvamo njen život?

Ono što najviše upućuje na to da je Bog protiv eutanazije je Njegova suverenost. Znamo da je fizička smrt neizbežna (Psalam 89:48; Jevrejima 9:27). Međutim, samo je Bog suveren po pitanju smrti neke osobe. Jov kaže u Jovu 30:23: „Jer znam da ćeš me odvesti na smrt i u dom određeni svima živima.“ Knjiga propovednika 8:8a tvrdi: „Čovek nije vlastan nad duhom da bi zaustavio duh, niti ima vlasti nad danom smrtnim”. Bog ima konačnu reč o smrti (pogledaj takođe 1. Korinćanima 15:26, 54-56; Jevrejima 2:9, 14-15; Otkrivenje 21:4). Eutanazija je pogrešan način da se preuzme Božiji autoritet.

Smrt je prirodna pojava. Ponekad Bog dozvoli da osoba pati dugo pre smrti, a nekad smrt naglo dođe. Niko ne uživa u patnji, ali to ne opravdava odluku o tome kada je neko spreman da umre. Niko ne uživa u patnji ali to nam ne daje za pravo da odredimo kada je neko spreman da umre. Često se Božije namere otrivaju kroz patnju. „U dobro vreme uživaj dobro, a u zlo vreme gledaj, jer je Bog stvorio jedno prema drugom za to da čovek ne zna šta će biti.“ (Propovednik 7:14). Rimljanima 5:3 uči da nevolje donose izdržljivost. Bog brine o onima koji u svojoj patnji traže smrt da bi prestali da pate. Bog daje smisao životu do samog kraja. Samo Bog zna šta je najbolje, i njegovo vreme je, i po pitanju smrti, savršeno.

Isto tako, Biblija nam ne govori da treba da učinimo sve da bi održali nečiji život. Ako se neko održava na aparatima, nije nemoralno isključiti ih i dozvoliti osobi da umre. Ako je osoba živela kao biljka duži period, ne bi bilo protiv Boga da se uklone aparati i tube koje su održavale osobu u životu. Ako Bog želi da ta osoba živi, On to može da učini i bez pomoći aparata.

Vrlo je bolno doneti ovakvu odluku. Nikad nije lako reći doktoru da okonča život bližnjega koji je na aparatima. Ne treba da pre vremena okončamo nečiji život, ali u isto vreme, ne treba ni da preduzimamo preterane korake da nekoga zadržimo u životu. Najbolji savet kada se radi o ovoj odluci je da se Bogu molimo za mudrost (Jakovljeva 1:5).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o eutanaziji?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries