settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о еутаназији?

srpski
Одговор


Еутаназија може да буде веома тешка тема. Постоје две стране које треба избалансирати. С једне стране, не желимо да преузмемо живот неке особе у своје руке и превремено га окончамо. С друге, у ком тренутку пустимо да особа једноставно умре и не преузимамо даље кораке да сачувамо њен живот?

Оно што највише упућује на то да је Бог против еутаназије је Његова сувереност. Знамо да је физичка смрт неизбежна (Псалам 89:48; Јеврејима 9:27). Међутим, само је Бог суверен по питању смрти неке особе. Јов каже у Јову 30:23: „Јер знам да ћеш ме одвести на смрт и у дом одређени свима живима.“ Књига проповедника 8:8а тврди: „Човек није властан над духом да би зауставио дух, нити има власти над даном смртним”. Бог има коначну реч о смрти (погледај такође 1. Коринћанима 15:26, 54-56; Јеврејима 2:9, 14-15; Откривење 21:4). Еутаназија је погрешан начин да се преузме Божији ауторитет.

Смрт је природна појава. Понекад Бог дозволи да особа пати дуго пре смрти, а некад смрт нагло дође. Нико не ужива у патњи, али то не оправдава одлуку о томе када је неко спреман да умре. Нико не ужива у патњи али то нам не даје за право да одредимо када је неко спреман да умре. Често се Божије намере отривају кроз патњу. „У добро време уживај добро, а у зло време гледај, јер је Бог створио једно према другом за то да човек не зна шта ће бити.“ (Проповедник 7:14). Римљанима 5:3 учи да невоље доносе издржљивост. Бог брине о онима који у својој патњи траже смрт да би престали да пате. Бог даје смисао животу до самог краја. Само Бог зна шта је најбоље, и његово време је, и по питању смрти, савршено.

Исто тако, Библија нам не говори да треба да учинимо све да би одржали нечији живот. Ако се неко одржава на апаратима, није неморално искључити их и дозволити особи да умре. Ако је особа живела као биљка дужи период, не би било против Бога да се уклоне апарати и тубе које су одржавале особу у животу. Ако Бог жели да та особа живи, Он то може да учини и без помоћи апарата.

Врло је болно донети овакву одлуку. Никад није лако рећи доктору да оконча живот ближњега који је на апаратима. Не треба да пре времена окончамо нечији живот, али у исто време, не треба ни да предузимамо претеране кораке да некога задржимо у животу. Најбољи савет када се ради о овој одлуци је да се Богу молимо за мудрост (Јаковљева 1:5).Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о еутаназији?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries