settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to duhovno putovanje?

српски

Odgovor


Duhovno putovanje je fraza koja se koristi u mnogim različitim religijama i označava prirodnu progresiju osobe koja raste u svom razumevanju Boga, sveta i same sebe. To je način života u kome se svesno teži produbljivanju znanja i mudrosti. Ali ono što se podrazumeva pod duhovnim putovanjem ka Hristolikosti uveliko se razlikuje od putovanja ka nekoj vrsti „duhovnosti" koja ne uključuje i nije zasnovana na ličnosti i delu Gospoda Isusa Hrista.

Postoji nekoliko razlika između hrišćanskog duhovnog putovanja i Nju Eidž verzije. Sledbenici Nju Eidž-a kažu da treba da ponavljamo mantre nekoliko sati dnevno. Biblija kaže da treba da imamo svakodnevno razgovor sa Bogom u molitvi( 1. Solunjanima 5:17 ). Sledbenici Nju Eidž-a veruju da ljudi mogu sami da biraju svoj put na svom putovanju i da svi putevi vode do istog odredišta. Biblija kaže da postoji samo jedan put — Hristos (Jovan 14:6). Nju Eidž veruje da će duhovno putovanje dovesti do harmonije sa univerzumom. Biblija uči da je svemir u ratu (Efešanima 6:12) i da je deo putovanja, borba za druge duše i naš sopstveni put (1. Timoteju 6:12).

Druga razlika je u tome što Biblija zapravo govori o duhovnom putovanju i koracima na tom putu. Hrišćanin počinje kao dete (1. Korinćanima 13:11) i tada još uvek gleda na svet naivnim očima, još uvek je pod uticajem tela i mu treba osnovno obrazovanje o Bogu i njegovoj poziciji sa Bogom (1. Korinćanima 3:1–2; 1. Petrova 2:2). Novim hrišćanima se daju zaduženja u crkvi koja su u skladu sa njihovom pozicijom mladih u veri (1. Timoteju 3:6). Kako hrišćani rastu u razumevanju Boga i sveta, oni sve više uče o tome kako da postupaju i kako da se odnose prema svetu (Titu 2:5–8). Osoba koja produžava da napreduje na svom duhovnom putu postaje primer mlađima (Titu 2:3–4), a ponekad i vođa u crkvi (1. Timoteju 3).

U srcu duhovnog putovanja je razumevanje da je to putovanje. Niko od nas nije savršen. Jednom kada postanemo vernici, od nas se ne očekuje da postignemo trenutnu duhovnu zrelost. Umesto toga, hrišćanski život je proces koji uključuje našu posvećenost (2. Korinćanima 7:1) i Božje delo u nama (Filipljanima 1:6; 2:12–13). I to mnogo više zavisi od mogućnosti i odlučnosti nego od uzrasta (1. Timoteju 4:12).

Duhovno putovanje ispunjeno praznim ponavljanjem mantri, samo će dovesti do praznog srca. Putovanje ispunjeno proučavanjem Biblije, poslušnošću onome što ona kaže i poverenjem u Boga je doživotna avantura koja će doneti istinsko razumevanje sveta i duboku ljubav prema njegovom Stvoritelju.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je to duhovno putovanje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries