settings icon
share icon
Питање

Шта је то духовно путовање?

srpski
Одговор


Духовно путовање је фраза која се користи у многим различитим религијама и означава природну прогресију особе која расте у свом разумевању Бога, света и саме себе. То је начин живота у коме се свесно тежи продубљивању знања и мудрости. Али оно што се подразумева под духовним путовањем ка Христоликости увелико се разликује од путовања ка некој врсти „духовности" која не укључује и није заснована на личности и делу Господа Исуса Христа.

Постоји неколико разлика између хришћанског духовног путовања и Њу Еиџ верзије. Следбеници Њу Еиџ-а кажу да треба да понављамо мантре неколико сати дневно. Библија каже да треба да имамо свакодневно разговор са Богом у молитви( 1. Солуњанима 5:17 ). Следбеници Њу Еиџ-а верују да људи могу сами да бирају свој пут на свом путовању и да сви путеви воде до истог одредишта. Библија каже да постоји само један пут — Христос (Јован 14:6). Њу Еиџ верује да ц́е духовно путовање довести до хармоније са универзумом. Библија учи да је свемир у рату (Ефешанима 6:12) и да је део путовања, борба за друге душе и наш сопствени пут (1. Тимотеју 6:12).

Друга разлика је у томе што Библија заправо говори о духовном путовању и корацима на том путу. Хришц́анин почиње као дете (1. Коринц́анима 13:11) и тада још увек гледа на свет наивним очима, још увек је под утицајем тела и му треба основно образовање о Богу и његовој позицији са Богом (1. Коринц́анима 3:1–2; 1. Петрова 2:2). Новим хришц́анима се дају задужења у цркви која су у складу са њиховом позицијом младих у вери (1. Тимотеју 3:6). Како хришц́ани расту у разумевању Бога и света, они све више уче о томе како да поступају и како да се односе према свету (Титу 2:5–8). Особа која продужава да напредује на свом духовном путу постаје пример млађима (Титу 2:3–4), а понекад и вођа у цркви (1. Тимотеју 3).

У срцу духовног путовања је разумевање да је то путовање. Нико од нас није савршен. Једном када постанемо верници, од нас се не очекује да постигнемо тренутну духовну зрелост. Уместо тога, хришц́ански живот је процес који укључује нашу посвећеност (2. Коринц́анима 7:1) и Божје дело у нама (Филипљанима 1:6; 2:12–13). И то много више зависи од могућности и одлучности него од узраста (1. Тимотеју 4:12).

Духовно путовање испуњено празним понављањем мантри, само ц́е довести до празног срца. Путовање испуњено проучавањем Библије, послушношц́у ономе што она каже и поверењем у Бога је доживотна авантура која ц́е донети истинско разумевање света и дубоку љубав према његовом Створитељу.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је то духовно путовање?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries