settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to duhovni rast?

српски

Odgovor


Duhovni rast je proces u kome postajemo više i više kao Isus Hrist. Kada poverujemo u Isusa Hrista, Sveti Duh započinje proces u kome nas čini da smo više kao Isus, uobličavajući nas prema svojoj slici. Duhovni rast je verovatno najbolje opisan u Drugoj Petrovoj 1:3-8, koja nam govori da nam je božanska sila "...darovala sve što služi životu i pobožnosti, poznanjem onoga koji nas je pozvao svojom sopstvenom slavom i krepošću, čime su nam darovana skupocena i najveća obećanja, da pomoću njih postanete učesnici u Božijoj prirodi, pošto izbegnete pokvarenost koja požudom vlada u svetu, to baš zato unesite sav trud i pokažite vrlinu u svojoj veri, a u vrlini znanje, au znanju uzdržljivost, a u uzdržljivosti strpljivost, a u strpljivosti pobožnost, a u pobožnosti bratoljublje, a u bratoljublju ljubav. Jer kad sve to imate i to se umnožava, ne čini vas lenima i besplodnima za poznanje Gospoda našega Isusa Hrista."

Postoje dva spiska u Galatima 5:19-23. Galatima 5:19-21 izlistava “telesna dela.” Ovo su stvari sa kojima su se naši životi identifikovali pre nego što smo poverovali u Hrista za spasenje. Telesna dela su aktivnosti koje treba da ispovedimo, da se zbog njih pokajemo, i sa Božijom pomoću da ih nadvladamo. Dok duhovno rastemo, sve manje i manje “telesnih dela” će biti u našim životima. Drugi spisak su “plod Duha” (Galatima 5:22-23). Ovo su stvari koje bi već trebalo da identifikuju naš život pošto smo iskusili spasenje u Isusu Hristu. Duhovni rast se prepoznaje po tome što je plod Duha sve očigledniji u životu vernika.

Kada se transformacija spasenja dogodi, duhovni rast započinje. Sveti Duh se nastanjava u nama (Jovan 14:16-17). Mi smo nova stvorenja u Hristu (Druga Korinćanima 5:17). Stara priroda je zamenjena novom (Rimljanima 6-7). Duhovni rast je celoživotni process koji se dešava dok proučavamo i primenjujemo Božiju reč (Druga Timoteju 3:16-17), i hodimo u Duhu (Galatima 5:16-26). Dok tražimo duhovni rast, možemo da se molimo Bogu, tražeći mudrost u kojim oblastima On želi da duhovno rastemo. Možemo da pitamo Boga da nam pomogne da rastemo u veri i poznavanju Njega. Bog želi da duhovno rastemo. Bog nam je dao sve što nam je potrebno za duhovni rast. Uz pomoć Svetog Duha, možemo da pobeđujemo greh sve više i više, i da polako postajemo sve više i više kao naš Spasitelj, Gospod Isus Hrist.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je to duhovni rast?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries