settings icon
share icon
Питање

Шта је духовни раст и да ли је библијски?

srpski
Одговор


Духовни раст је процес у коме постајемо више и више као Исус Христ. Када поверујемо у Исуса Христа, Свети Дух започиње процес у коме нас чини да смо више као Исус, уобличавајући нас према својој слици. Духовни раст је вероватно најбоље описан у Другој Петровој 1:3-8, која нам говори да нам је божанска сила "...даровала све што служи животу и побожности, познањем онога који нас је позвао својом сопственом славом и крепошћу, чиме су нам дарована скупоцена и највећа обећања, да помоћу њих постанете учесници у Божијој природи, пошто избегнете поквареност која пожудом влада у свету, то баш зато унесите сав труд и покажите врлину у својој вери, а у врлини знање, ау знању уздржљивост, а у уздржљивости стрпљивост, а у стрпљивости побожност, а у побожности братољубље, а у братољубљу љубав. Јер кад све то имате и то се умножава, не чини вас ленима и бесплоднима за познање Господа нашега Исуса Христа."

Постоје два списка у Галатима 5:19-23. Галатима 5:19-21 излистава “телесна дела.” Ово су ствари са којима су се наши животи идентификовали пре него што смо поверовали у Христа за спасење. Телесна дела су активности које треба да исповедимо, да се због њих покајемо, и са Божијом помоћу да их надвладамо. Док духовно растемо, све мање и мање “телесних дела” ће бити у нашим животима. Други списак су “плод Духа” (Галатима 5:22-23). Ово су ствари које би већ требало да идентификују наш живот пошто смо искусили спасење у Исусу Христу. Духовни раст се препознаје по томе што је плод Духа све очигледнији у животу верника.

Када се трансформација спасења догоди, духовни раст започиње. Свети Дух се настањава у нама (Јован 14:16-17). Ми смо нова створења у Христу (Друга Коринћанима 5:17). Стара природа је замењена новом (Римљанима 6-7). Духовни раст је целоживотни процесс који се дешава док проучавамо и примењујемо Божију реч (Друга Тимотеју 3:16-17), и ходимо у Духу (Галатима 5:16-26). Док тражимо духовни раст, можемо да се молимо Богу, тражећи мудрост у којим областима Он жели да духовно растемо. Можемо да питамо Бога да нам помогне да растемо у вери и познавању Њега. Бог жели да духовно растемо. Бог нам је дао све што нам је потребно за духовни раст. Уз помоћ Светог Духа, можемо да побеђујемо грех све више и више, и да полако постајемо све више и више као наш Спаситељ, Господ Исус Христ.Врати се на Српску страну

Шта је духовни раст и да ли је библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries